Το ΤΑΙΠΕΔ για το μίσθωμα των δικαστηρίων

Το ΤΑΙΠΕΔ για το μίσθωμα των δικαστηρίων

Στο ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ προσδιορίστηκε το ετήσιο μίσθωμα για τη στέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά στις πρώην «Αποθήκες της Καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ».

Σύμφωνα με έγγραφο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), «το κτίριο επί της οδού Θηβών εντάσσεται σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικά 14 ακινήτων, το οποίο κατακυρώθηκε προσωρινά στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, έναντι ποσού 115,5 εκατ. ευρώ. Το μίσθωμα για το κτίριο αυτό, συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000 τμ, προσδιορίστηκε στο ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ. Το κτίριο αυτό έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, ενώ στο ισόγειο υπάρχει πρόσθετος χώρος για υπηρεσίες εστίασης και εμπορικά καταστήματα».

Το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτη Μελά, με την οποία καταγγέλλει απαράδεκτη σπατάλη δημοσίου χρήματος από την πώληση του κτιρίου σε ιδιώτη και την άμεση ενοικίασή του από το Δημόσιο.

Στον βουλευτή έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ενημερώνει ότι το κτίριο πρώην «Αποθήκες της Καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ» έχει ανακατασκευαστεί και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους. Πρόκειται για παλαιό κτίριο αποθηκών, το οποίο πρόσφατα ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε σε κτίριο γραφείων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, η συνολική μεικτή επιφάνεια της υπέργειας δόμησης ανέρχεται στα 31.042 τμ.

Στο εμβαδόν αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται χώροι του ισογείου οι οποίοι είναι κοινόχρηστοι χώροι κυκλοφορίας, είσοδοι και κλιμακοστάσια καθώς και 2.000 τμ χώροι γραφείων και βοηθητικοί χώροι, οι οποίοι διατίθενται.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, η χωροθέτηση των υπηρεσιών στους υφιστάμενους χώρους γραφείων κρίνεται ότι είναι δυνατή χωρίς σημαντικές μεταβολές. Επισημαίνει, επιπλέον, ότι η μετακόμιση μπορεί να γίνει άμεσα, αφού οι Δικαστικοί Λειτουργοί, ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι υπάλληλοι του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά είναι απόλυτα σύμφωνοι με τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων στις πρώην «Αποθήκες της Καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ».

«Η επιλογή αυτή όχι μόνο συμβάλλει στην εξοικονόμηση πολλών σημαντικών οικονομικών πόρων (ενοίκια, λειτουργικά έξοδα κλπ) αλλά σκοπεί, στρατηγικά, στη συγκέντρωση όλων των Δικαστικών Αρχών του Πειραιά σε ένα κτίριο, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, αλλά και οι δικηγόροι και οι εργαζόμενοι (δικαστές, προσωπικό κλπ). Έτσι επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης, με τη διευκόλυνση συνεργειών ανάμεσα στις δικαστικές αρχές» αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Αθανασίου ενημερώνει, επίσης, ότι «σκοπός του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η συνεργασία με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να στεγαστούν εκεί και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Έτσι θα προκύψει περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών (μισθωμάτων, καθαριότητας, συντήρησης, φύλαξης κλπ)». Επιπλέον, η λειτουργία των δικαστηρίων συνεπάγεται καθημερινή προσέλευση -πέραν των Δικαστικών Λειτουργών, Δικηγόρων και υπαλλήλων- κοινού (περίπου 5.000 ημερησίως), γεγονός που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ