Ποιες περιοχές «καίνε» τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ποιες περιοχές «καίνε» τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη φορολόγηση στα ακίνητα αναμένουν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να υπολογίσουν εάν και πόσο θα επιβαρυνθούν από τον συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή το νέο ΦΑΠ, που θα εφαρμόζεται σε ατομική περιουσία από 300.000 ευρώ και πάνω. 

Παραδείγματα για τον νέο φόρο ακινήτων

Οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων θα συζητηθούν με την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο και αναμένεται να φτάσουν στα κόμματα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Για διαμέρισμα 100 τ.μ. αυτοί που θα πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι κατοικούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 3.000 ευρώ και πάνω.

Αν το διαμέρισμα είναι 120 τ.μ. η κόκκινη γραμμή ξεκινά από τιμή ζώνης περίπου 2.600 ευρώ.

 

Το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, δανειολήπτες αλλά και τράπεζες αποτυπώνεται στο ότι τα ακίνητα έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους την τελευταία τριετία, μετά τη νέα βουτιά που πραγματοποίησαν οι τιμές στο τρίτο τρίμηνο του 2013. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων την περίοδο αυτήν υποχώρησαν κατά 11,6%, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς στο 10,9%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2012 οι τιμές υποχώρησαν κατά 11,7% και το 2011 κατά 5,5%. Συνεπώς η μείωση της αξίας σωρευτικά μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 είναι 28,1%. 

Εξάλλου, οι δημόσιες επενδύσεις θα πληρώσουν όπως φαίνεται το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να «ψαλιδίσει» τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που λείπουν, από τα προγραμματισμένα 7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για το 2014.

Πηγή: real.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ