Ρεν: Το όποιο κενό θα καλυφθεί με όσα μέτρα κριθούν απαραίτητα

Ρεν: Το όποιο κενό θα καλυφθεί με όσα μέτρα κριθούν απαραίτητα

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

“Οι προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο στις εαρινές όσο και στις φθινοπωρινές ανακοινώσεις της Κομισιόν προϋποθέτουν ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2014, 2015 και 2016 θα καλυφθεί με όσα μέτρα κριθούν απαραίτητα”.

Με αυτά τα λόγια ο Όλι Ρεν έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να προσδιοριστούν στον τωρινό έλεγχο της Τρόικας: “Εάν ρίξετε μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία, ποτέ οι διαπραγματεύσεις για δημοσιονομικά ή διαρθρωτικά θέματα δεν ήταν εύκολες με την Ελλάδα. Ούτε σήμερα είναι πιο δύσκολες από το κανονικό. Θα βρούμε μία λύση για το δημοσιονομικό κενό… Θα βρούμε μία λύση που θα εξασφαλίζει ότι οι στόχοι θα καλυφθούν”. Ο επίτροπος Ρεν τόνισε ότι η συνεδρία ελέγχου μόλις άρχισε και πρέπει να δώσουμε στους ελεγκτές την ευκαιρία να δουλέψουν με ησυχία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία που διεξάγεται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα πεπραγμένα της Τρόικας ο Όλι Ρεν επεσήμανε τα εξής: «Αφενός, υπάρχει ένας συνεχής και τακτικός διάλογος με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής των μνημονίων, αφετέρου λόγω των διαφορετικών κανόνων, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν να λογοδοτήσουν στους δικούς τους προϊσταμένους και όχι στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ξεκαθάρισε ότι την Τρόικα εκπροσωπεί ο ίδιος και αυτός θα παρίσταται στο ΕΚ και την επιτροπή οικονομικών, εκτός από τη σημερινή μέρα όπου λόγω της παρουσίασης των φθινοπωρινών προβλέψεων έχει στείλει εκεί τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων κ. Σερβάας ντε Ρόουζε.

 

Κομισιόν: Κάντε μεταρρυθμίσεις για να δείτε ανάπτυξη

“Το πρώτο μισό του 2013 σηματοδοτήθηκε από μία, σε γενικές γραμμές, χαλάρωση της ύφεσης και τα πρώτα σημάδια πως η Ελλάδα φτάνει στον πάτο ενός κύκλου. Για τα τρία τελευταία τρίμηνα επιβραδύνθηκε η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ: κατά -5,7% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2012, -5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 και -3,8% το δεύτερο τρίμηνο. Μία ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού ήταν ορατή το περασμένο καλοκαίρι. Η Ελλάδα κέρδισε λόγω αυξημένης ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων τουριστικών προορισμών”.

Έτσι ξεκινάει η αποτίμηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία στο κείμενο των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων. Η Κομισιόν παρατηρεί ότι μία σειρά από οικονομικούς δείκτες έχει βελτιωθεί -μεταξύ των οποίων και τα spreads- παρά την αστάθεια λόγω του προβλήματος με την Κύπρο και παρά τη συγκέντρωση των φορολογικών υποχρεώσεων στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 που αναμένεται να συρρικνώσει και άλλο την εσωτερική ζήτηση. Η ύφεση για το 2013 αναμένεται να είναι μόνο 4 μονάδες του ΑΕΠ και το 2014 προβλέπεται «αναιμική» ανάπτυξη 0,6%.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά θα ανατραπεί, αν η κυβέρνηση πληρώσει τα εσωτερικά χρέη και απορροφηθούν γρήγορα κοινοτικά κονδύλια και κεφάλαια της ΕΤΕΠ για την επανεκκίνηση κατασκευαστικών πλάνων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Η ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών συνεχίζεται, όμως, η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να συρρικνώνεται όσο ελαττώνεται το διαθέσιμο οικονομικό εισόδημα.

Το 2015 η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί, λαμβάνοντας ώθηση από τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και το εισόδημα από την ναυτιλία και τον τουρισμό. Το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9%.

Αντιθέτως, η ανεργία θα αποκλιμακωθεί ελάχιστα από το 27% του 2013 στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015, ο πληθωρισμός θα κινείται σε αρνητικό έδαφος -0,8% το 2013 και -0,4% το 2014, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνεται από το -2,3% το 2013 στο -1,9% το 2014 και -1,6% το 2015, ωστόσο, η Κομισιόν επισημαίνει σε αυστηρό τόνο ότι η θετική πορεία της οικονομίας υπόκειται σε ισχυρό αρνητικό ρίσκο που σχετίζεται με την πολιτική βούληση για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αν οι μεταρρυθμίσεις δε γίνουν, τα νούμερα δε θα επιβεβαιωθούν.

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, η Κομισιόν αναγνωρίζει την τεραστία προσαρμογή από το τεράστιο έλλειμμα του 2009, 15,6% στο μόλις 9% το 2012, λιγότερο από όσο είχε προβλεφθεί και το μόλις 4% με βάση τους κανόνες του μνημονίου που προβλέπεται για το 2013.

Το πραγματικό, όμως, έλλειμμα που περιλαμβάνει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με βάση τους κανόνες ESA95 αγγίζει το 13,5% του ΑΕΠ, παρά την επιστροφή των εσόδων των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα. Το έλλειμμα για το 2014 προβλέπεται να είναι στο 2% σε όρους προγράμματος και 1% το 2015.

 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το κείμενο των φθινοπωρινών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία

 

 

Πηγή: real.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ