Άσμουσεν: Τελευταίο καταφύγιο…

Άσμουσεν: Τελευταίο καταφύγιο

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον ως τελευταίο καταφύγιο για τη στήριξη των ισολογισμών των τραπεζών, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Γιεργκ ‘Ασμουσεν.

Πρώτα, θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στους ιδιοκτήτες των τραπεζών και την αγορά για την άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια σε εθνικά ή τραπεζικά ταμεία διάσωσης, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασμουσεν σε δηλώσεις που έκανε στον γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

«Κατά την άποψη της ΕΚΤ, ο ΕΜΣ με τα μέσα που έχει στη διάθεσή τους αποτελεί την τελευταία καταφυγή», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνισθεί πώς θα στηριχθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής τους. Η ΕΚΤ υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να υποβάλει τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε αυστηρές χρηματοοικονομικές ασκήσεις το 2014, διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία της με τον έλεγχο που θα κάνει, ο οποίος αποσκοπεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.

Η ΕΚΤ θέλει να αποκαλύψει κινδύνους που είναι κρυμμένοι στους ισολογισμούς πριν αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης που σχεδιάζεται για την αποφυγή μίας επανάληψης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η οποία διογκώθηκε από τον μεγάλο αριθμό προβληματικών δανείων για την αγορά ακίνητης περιουσίας σε χώρες, περιλαμβανομένων της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Για να λειτουργήσει η τραπεζική ένωση, ο κ. ‘Ασμουσεν έχει ταχθεί υπέρ ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των τραπεζών. Μέχρι να γίνει αυτό, ο ΕΜΣ θα πρέπει να προσφέρει στήριξη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ