Ο Στουρνάρας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ο Στουρνάρας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

 

Το βασικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα προχωρήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην ημερίδα που οργανώθηκε σήμερα στη Βουλή, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του θα είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού και σταθερού κοινωνικού κράτους δικαίου.

«Η χώρα είχε πολλές στρεβλώσεις, που απαιτούν χρόνο, για να τις διορθώσουμε. Οι στρεβλώσεις αυτές έφεραν τη χώρα στην κατάρρευση, αλλά, χάρη στις θυσίες των πολιτών, αυτό απετράπη. Τώρα, πρέπει να δουλέψουμε συγκροτημένα, για να ξαναχτίσουμε ένα αποτελεσματικό και σταθερό κοινωνικό κράτος δικαίου. Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να γίνει με τρόπο μεθοδικό, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η ορθή πιλοτική εφαρμογή και η σωστή ανάλυση των αποτελεσμάτων της έχουν τεράστια σημασία, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το μέτρο αυτό σε όλη την επικράτεια».

Στοχευμένη προνοιακή πολιτική

Πρέπει να εργαστούμε με μεθοδικότητα και, βάσει των επιστημονικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεση μας, αλλά και την εμπειρία, έως σήμερα, από την άσκηση της προνοιακής πολιτικής, ώστε να εντοπίσουμε ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να παρέχουμε στους δικαιούχους εισοδηματική ενίσχυση, συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικής ένταξης, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Διευκρίνισε, παράλληλα ότι στόχος είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός που χρειάζεται τη βοήθεια αυτή και να εξασφαλιστεί ότι όλη η βοήθεια θα παρασχεθεί στοχευμένα, με τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια, ώστε, στη συνέχεια, να μπορέσουμε να προβούμε και στην πανελλαδική επέκταση του προγράμματος.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχουν εγγραφεί 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014. «Μία βασική διαφορά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τόσο στην πιλοτική όσο και στην καθολική του εφαρμογή, είναι ότι χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Γιατί, μέσα από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό, εξασφαλίζεται στην πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη και η αναδιανομή του πλούτου. Επιδοματική πολιτική με δανεικά, η οποία στέλνει το λογαριασμό αόριστα στην επόμενη γενιά, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών- Το περιουσιολόγιο

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών τόσο στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος όσο και στο σύνολο της κοινωνικής πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος του «δεν είναι μόνο η έγκριση των πιστώσεων».

Και αυτό, διότι, όπως επισήμανε, «ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ορθή στόχευση της κοινωνικής πολιτικής είναι ο κίνδυνος το δηλωθέν εισόδημα των αιτούντων να εμφανίζεται χαμηλό, όχι λόγω πραγματικής ανάγκης, αλλά, λόγω φοροδιαφυγής». Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πλήρης λειτουργία του περιουσιολογίου.

«Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ενάντια στη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα έσοδα από αυτές τις πηγές θα δώσουν την απαραίτητη ευρωστία στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας να ασκηθούν πιο ενεργές κοινωνικές πολιτικές. Η δεύτερη συνεισφορά του περιουσιολογίου θα είναι η δυνατότητα να προχωρήσουν προνοιακές πολιτικές με το βέλτιστο τρόπο, καθώς οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο, βάσει της φορολογικής δήλωσης, αλλά, βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε, πάντως ότι «το περιουσιολόγιο, ακόμη και στην πλήρη εφαρμογή του, δεν είναι πανάκεια. Τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εξισώσεις και πληροφοριακά συστήματα. Γι΄ αυτό θα είναι πάντα απαραίτητο ένα σοβαρό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες, με συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία, θα εντοπίζουν το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα, ακόμα και όταν αυτό συγκαλύπτεται ή δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο».

«Παράλληλα, με τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές, πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις από τους φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που ούτως ή άλλως, μέχρι σήμερα, συνέβαλαν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Νομίζω ότι με την αρωγή της κεντρικής διοίκησης θα πρωταγωνιστήσει η τοπική αυτοδιοίκηση του μέλλοντος σε αυτό το πεδίο», είπε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ