“Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές”

“Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές”

«Η Ελλάδα θα πάρει 19,7 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο γεωργικός τομέας μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες, που θα πατήσει ο τόπος» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Προσθέτει: «Τα κονδύλια αυτά είναι πολύ σημαντικά, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε για τη νέα περίοδο, να πάμε σε μια οικονομικά βιώσιμη γεωργία, σε μια γεωργία αειφόρα, που σέβεται και προστατεύει τους φυσικούς πόρους, μια γεωργία που θα ετοιμαστεί για ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο, μια γεωργία που θα πατάει στέρεα στην ποιότητα των ελληνικών προιόντων».

Αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι «μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων αυξήθηκαν κατά 12%. Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές, καθώς από τα 10 πιο εξαγώγιμα προιόντα της χώρας τα πέντε είναι αγροτικά».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη, στην Αθήνα, του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσιόλος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος συνοδεύεται από δέκα επιτελείς και με τον Έλληνα υπουργό θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Η ΕΕ θέλει επίσημα, μέσω του κ. Τσιόλος, να συζητήσουμε για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον αγροτικό τομέα, τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τελειώσει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ποιες είναι οι θέσεις για συγκεκριμένα θέματα. Μετά την πολιτική συμφωνία, που επετεύχθη για τη νέα ΚΑΠ, έχουμε μεγάλη προτεραιότητα να ψηφιστούν οι τέσσερις εφαρμοστικοί κανονισμοί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Και το τονίζω αυτό, γιατί ήδη η νέα ΚΑΠ έχει καθυστερήσει. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί όλα αυτά και να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ από την 1/1/2014 και όχι να συζητάμε την ψήφιση των εφαρμοστικών κανονισμών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας» τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Πρέπει να το κάνουμε αυτό έγκαιρα για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας έχουμε τις ευρωεκλογές και θα αλλάξουν όλα στην ΕΕ, θα αλλάξουν οι επίτροποι, θα αλλάξει το ευρωκοινοβούλιο, η επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου. Επομένως, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας πρέπει όλα αυτά να γίνουν, να ψηφιστούν πριν τον Ιούνιο. Γι αυτό είναι και κρίσιμη η ελληνική προεδρία. Επιπλέον, κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την αρμόδια επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να ενημερωθεί από τον κ. Τσιόλος και η ελληνική βουλή.

Η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ, με τη νέα ΚΑΠ πόσα κονδύλια αναμένετε να εισρεύσουν στον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας;

“Η χώρα μας θα πάρει 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα κονδύλια της αλιείας -το απόγευμα θα συναντηθώ με την Ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη και για το θέμα αυτό- τα συνολικά κονδύλια θα είναι πολύ υψηλότερα. Τα ποσά αυτά είναι πολύ σημαντικά, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε για τη νέα περίοδο, να πάμε σε μια οικονομικά βιώσιμη γεωργία, σε μια γεωργία αειφόρα, που σέβεται και προστατεύει τους φυσικούς πόρους, μια γεωργία που θα ετοιμαστεί για ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο, μια γεωργία που θα πατάει στέρεα στην ποιότητα των ελληνικών προιόντων, που είναι συνυφασμένα με το γεωργικό μας περιβάλλον και την παράδοσή μας. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πόσο αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας τους τελευταίους μήνες αξιοποιώντας το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων έχουν αυξηθεί κατά 12%. Τα αγροτικά μας προιόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές, καθώς από τα 10 πιο εξαγώγιμα προιόντα της χώρας τα πέντε είναι αγροτικά.

Πρέπει να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία. Αυτός είναι ο πιο σημαντικά περιορισμένος πόρος αυτή τη στιγμή. Σε όλη την Ευρώπη μόλις το 6% είναι οι αγρότες κάτω των 40 ετών. Είναι δυνατόν αυτό; Μπορούμε να πάμε σε μια γεωργία χωρίς γεωργούς; Γι αυτό και επιμέναμε -και θα το τονίσει και ο κ.Τσιόλος αυτό- η Ευρώπη θα δαπανήσει το 2% του συνολικού προυπολογισμού για να στηρίξει τους νέους αγρότες, να μείνουν ή να μπούν σε αυτό το επάγγελμα”.

Για την Ελλάδα, τι κονδύλια προβλέπονται για τους νέους αγρότες;

“Είναι τα ίδια ή και λίγο περισσότερα από αυτά που δόθηκαν στις προηγούμενες περιόδους. Πολύς κόσμος εξέφραζε φόβους ότι θα σταματήσει η ενίσχυση της γεωργίας και των νέων αγροτών, ότι κόβονται οι επιδοτήσεις από την ΕΕ. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Θα έλθουν εξίσου σημαντικοί πόροι και τώρα είναι ευκαιρία να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για σπατάλες και παρατυπίες. Τέρμα πια τα πλαστά τιμολόγια. Τα έχουμε βρει και τα έχουμε πιάσει όλα. Να υποστηρίξουμε, επίσης, την έρευνα και την τεχνολογία. Γι αυτό αγωνιζόμαστε τώρα και για τον λόγο αυτό κάνουμε προκήρυξη για να πάρουμε 100 νέους ερευνητές, να πάρουμε 250 επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Δεν μπορούμε να πάμε με τους παλιούς όρους στη νέα εποχή και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ακόμη και τα παραδοσιακά μας προϊόντα θέλουν υποστήριξη”.

Είστε αισιόδοξος ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να γίνει ο κύριος μοχλός ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας;

“Μπορεί και πρέπει. Πού αλλού θα μπορούσε να πατήσει ο τόπος; Δύο τρεις είναι οι τομείς αυτοί, που εγω δεν τους βλέπω ανεξάρτητους, αλλά αλληλοσυνδέονται. Όπως ο τουρισμός, για παράδειγμα. Εμεις κάνουμε αγώνα για να συνδέσουμε τη γαστρονομία με την ποιότητα των αγροτικών προιόντων, μιλάμε για τον γαστρονομικό τουρισμό που είναι σημαντική παράμετρος σε ό,τι αφορά την επιλογή του τουριστικού προορισμού. Να κάνουμε, λοιπόν, αυτές τις συνέργειες με τον τουρισμό. Καθιερώνουμε το ελληνικό πρωινό σε εκατοντάδες ξενοδοχεία κατά περιφέρεια, συνεχίζουμε το πρόγραμμα της παλέτας των ελληνικών τυριών κατά περιφέρεια και μια σειρά άλλες δράσεις. Από κοινού, επίσης, τα υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού έρχονται τώρα να αξιοποιήσουν και τον πολιτιστικό τομέα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο γεωργικός τομέας μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες, που θα πατήσει ο τόπος”.

Πηγή AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ