Δύσκολες ώρες στο Eurogroup

Δύσκολες ώρες στο Eurogroup

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί τη Δευτέρα η ελληνική οικονομία με τον Γ. Στουρνάρα να ξεκινάει από δυσμενή θέση, καθώς η χώρα κάθε άλλο παρά πληροί τα κριτήρια για την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης του Ιουλίου. Το 1 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί και η τρόικα δεν πρόκειται να γυρίσει στην Αθήνα, αν προηγουμένως δεν έχουν εκπληρωθεί τα τέσσερα λεγόμενα ορόσημα.

Αυτή η εισήγηση θα υπάρχει πάνω στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με την υποσημείωση πως η χώρα όχι μόνο έχασε τη σχετική προθεσμία, για δεύτερη φορά, όχι μόνο έχει να ολοκληρώσει έλεγχο χωρίς δράματα και διακοπές από θητείας Παπακωνσταντίνου, αλλά επιπλέον τίθεται πια σοβαρά το ζήτημα της πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των εξαιρετικά σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Τα στελέχη των Βρυξελλών παρακολουθούν με διογκούμενη ανησυχία δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που απορρίπτουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, έστω και αν αυτά αποτελούν de facto αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, βρίσκονται προ των πυλών και έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται στον προϋπολογισμό του 2014. Η κατάσταση ανησυχεί τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών του ευρώ για έναν ακόμα λόγο: «η χώρα βρίσκεται μπροστά στη συμφωνία για ένα πρόσθετο δάνειο». Μάλιστα, η ευρωζώνη έχει αποφασίσει να διαχωρίσει το θέμα του δανείου από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην Αθήνα που επιθυμεί να δημιουργήσει στο εσωτερικό μία αίσθηση σκληρής διαπραγμάτευσης.

Το σκεπτικό της Αθήνας είναι πολιτικά ορθό, διότι η μοναδική ευκαιρία για ελάφρυνση των βαρών που επωμίζονται οι πολίτες επαφίεται στην συρρίκνωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων από τα έτη 2016 και ως το 2022 σημαντικά κάτω του 4,5%. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Καθώς όμως η ελάφρυνση, όπως επιθυμούν οι εταίροι, θα συζητηθεί πολύ αργότερα σε σχέση με το νέο δάνειο, η πολιτική επιθυμία των ελληνικών αρχών δε δύναται να πραγματοποιηθεί.

Αν το ΔΝΤ δεν αλλάξει ριζικά τη συζήτηση με κάποια παρέμβασή του, τότε η κυβέρνηση πριν από το τέλος του χρόνου θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μια πρόσθετη δανειακή σύμβαση. Τα δε λεφτά της σύμβασης δεν μπορεί παρά να είναι πολλά, και αυτό γιατί, σύμφωνα με ενημέρωση κοινοτικού αξιωματούχου, στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης, οι ανάγκες ρευστότητας και οι πιθανές πρόσθετες ανάγκες των τραπεζών, μετά από τα stress tests.

Κοινοτικός αξιωματούχος κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία πως το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να κλείσει πριν βγει η χρονιά. Ως τότε όμως η κυβέρνηση θα κληθεί να αποδείξει, περνώντας τα πλέον αυστηρά τεστ, πως εννοεί αυτά που συμφωνεί. «Δεν είναι δυνατόν να είναι ακόμα τόσο δύσκολο να ληφθούν στοιχειώδεις αποφάσεις για τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν το θρυλικό πια πρόγραμμα κινητικότητας να μην μπορεί να εκτελεστεί και τρεις ζημιογόνες επιχειρήσεις να μην μπορούν να κλείσουν» αναφέρει πηγή κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος. Η ίδια πηγή ενημέρωσε το Real.gr ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ακριβώς τι είναι εφικτό και τι όχι, παρόλα αυτά για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης χάνει τη μία προθεσμία πίσω από την άλλη.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ