Αισιόδοξος ο Προβόπουλος

Αισιόδοξος ο Προβόπουλος

 

Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια να αντέξουν δυο ακόμη χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο στα stress tests που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ο επικεφαλής της, Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters.

“Με βάση το βασικό σενάριο, που αντανακλά τις δικές μας προβλέψεις αλλά και της τρόικα, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014”, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. “Με βάση όμως το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα έλθει το 2016 με μικρή ετήσια μείωση του ΑΕΠ έως τότε”, σημείωσε.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι το δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πρόβλεψη της ΤτΕ για τα stress tests, στα οποία θα υποβληθούν οι Εθνική, Τ. Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης τονίζει ότι θα ήταν “ολέθριο λάθος” να θεωρήσει κανείς ότι το δυσμενές σενάριο αποτελεί πρόβλεψη. “Την προηγούμενη φορά, είναι λες και το σύμπαν συνωμότησε για να οδηγήσει στο δυσμενές σενάριο της Blackrock (το 2011). Αυτή τη φορά δεν θα είναι έτσι”, σημείωσε.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι ενισχύεται η αισιοδοξία του για το μέλλον της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι η αναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη αναμένεται να έχει “θετική επίπτωση στο κλίμα” που θα οδηγήσει σε αύξηση δαπανών και επενδύσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. “Είναι επιτακτικό, τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια, που ανέρχονται μεταξύ 8-9 δισ. ευρώ, να παραμείνουν διαθέσιμα για τον τραπεζικό κλάδο”, σημείωσε.

 

Αισιοδοξία για τα NPLs, σενάρια για διαγραφές

Σε σχέση με τα “κόκκινα” δάνεια, ο Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι περιμένει σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2014 και σταδιακή μείωση στη συνέχεια.

Ωστόσο, έλληνες τραπεζίτες τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διαγραφές χρεών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. “Το βάρος του χρέους θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ως τράπεζα να κάνουμε αυτό που ζητάμε να κάνουν οι διεθνείς πιστωτές για τη χώρα”, αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζίτης.

Στέλεχος ελληνικής τράπεζα τόνισε ότι περιμένει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανέρχονται στο 28% του συνόλου των χορηγήσεων, να κορυφωθούν σε επίπεδα κοντά στο 35% το 2014, προτού αρχίσουν να υποχωρούν.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων παρέμβαση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με οδηγίες προς τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων.

“Θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μια πιο ενεργή προσέγγιση των δανειοληπτών από πολλά ιδρύματα”, σχολιάζει σχετική ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρήστος Σκλαβούνης.

 

Πηγή: euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ