Θα ασκήσουμε βέτο για τη φέτα

Θα ασκήσουμε βέτο για τη φέτα

Πανέτοιμη η Ελλάδα να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί, στο θέμα που προέκυψε με τον Καναδά σχετικά με τη φέτα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς. «Το θέμα θα κλείσει πιθανόν σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης τον Νοέμβριο.»

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη, αν χρειαστεί, να ασκήσει βέτο ώστε να μην εμφανιστεί στην Ευρώπη λευκό τυρί από άλλη χώρα, όπως επιχειρεί να πράξει ο Καναδάς, φέροντας την επωνυμία φέτα, έδωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στην περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς από την ρητορική οποιουδήποτε εκφράζει δημόσιο λόγο σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα φέτα παραγόμενη στον Καναδά να έρθει στην ΕΕ».

Όπως υπογράμμισε, «είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε ότι η ΕΕ θα διαλύσει τον πιο βασικό της πυλώνα, τόσο σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και σε επίπεδο εμπορικό, αφού το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι τα ποιοτικά της προϊόντα, που εκφράζονται με τα σήματά της».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μελάς διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν η Ευρώπη, βάσει λογικής και εμπορίου, να αφήσει να κατακλυστεί από ένα προϊόν προερχόμενο από κάποια άλλη χώρα, όταν η ίδια έχει δώσει σήμα ΠΟΠ σε χώρα-μέλος που βρίσκεται στους κόλπους της. «Είναι τουλάχιστον αφελές να φοβόμαστε κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Το όλο θέμα πάντως που ξέσπασε με τον Καναδά, όπως επεσήμανε ο κ. Μελάς το χειρίζεται πυρετωδώς το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας μας και εκτίμησε ότι θα κλείσει πιθανόν σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης τον Νοέμβριο.

Μιλώντας για την υπό διαμόρφωση πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς επεσήμανε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς, σε ευρύτατο μάλιστα κύκλο όπως υπογράμμισε.

Προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με την υπό διαμόρφωση πρόταση, είναι να αρθούν αδικίες ή ανισόρροπες κατανομές ενισχύσεων. Η νέα ΚΑΠ, όπως τόνισε, με τη γεωργία να τυγχάνει ιδιαίτερης βαρύτητας σε επίπεδο προϋπολογισμού ίσως και για τελευταία φορά, όπως διευκρίνισε, στοχεύει στην παραγωγή της χρησιμοποιούμενης γης. Και γι αυτό, όπως εξήγησε, αίρει αδικίες παρελθόντος που η κατανομή γίνονταν σε αγρότες που δεν είχαν τόσο υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία.

Προτεραιότητες του υπουργείου όπως τόνισε, είναι να καλυφθούν αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μετριασμός των επιπτώσεων κλιματικών αλλαγών, επάρκεια προϊόντων, αύξηση εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και άρα μείωση του αρνητικού ισοζυγίου. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν τα εχέγγυα, ώστε να καλυφθούν όλα τα παραπάνω όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ που μας δίνεται μέσω της νέας ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που επιβάλλει τους κανόνες, να τις προωθήσει έτσι ώστε να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα ενός τομέα που χρειάζεται ώθηση για να λειτουργήσει, αυτόνομα κάποια στιγμή.

Ξεκαθάρισε ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν δίνονται ως ένα επιπλέον εισόδημα, σε σχέση με τις άμεσες. Οι τομείς που προκρίνονται μέχρι στιγμής προκειμένου να τυγχάνουν συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, τα ψυχανθή και της κτηνοτροφίας, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό αυτών των κτηνοτρόφων που λάμβαναν ειδικά δικαιώματα που καταργήθηκαν και έχουν σταβλισμένα ζώα, ενώ οι συνάδελφοί τους θα λαμβάνουν ενίσχυση αφού έχουν ζωικό δυναμικό σε βοσκοτόπια. «Αυτοί που δεν έχουν, όπως οι αγελαδοτρόφοι θα πληρωθούν μέσω συνδεομένων ενισχύσεων», τόνισε.

Για το 2% που θα μπορεί η Ελλάδα να διαθέσει μέσω του συνολικού προϋπολογισμού που θα λάβει μέσω της ΚΑΠ σε Νέους Αγρότες, τόνισε ότι το ποσοστό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που υπάρχει.

«Αν το 1% ανταποκρίνεται σε 8.800 Νέους Αγρότες και δεν παρουσιαστεί άλλο ενδιαφέρον, θα το κλείσουμε», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι νέοι στον αγροτικό χώρο λαμβάνουν μέσω της νέας ΚΑΠ και πριμ 25%, ως αύξηση των δικαιωμάτων που ήδη κατέχουν.

Για το θέμα με τον καπνό, ο κ. Μελάς τόνισε ότι σε επίπεδο Ευρώπης μείνανε μόνο λίγα «παράθυρα» και στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι κινητοποιείται μια κατάσταση που αν όχι θα καταλήξει σε ένταξη του καπνού στην συνδεδεμένη ενίσχυση, τουλάχιστον θα οριστούν κάποια μέτρα αγοράς που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του τομέα.

Για τη μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι σαφώς και θα ήταν προτιμότερο να αναγράφεται, αλλά είμαστε σε ένα πλαίσιο που εξαρτάται από μια κοινή απόφαση που λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς, κάποιες θέσεις περνάνε κάποιες όχι» επεσήμανε.

Διαβεβαίωσε δε, ότι γίνονται έντονα οι απαραίτητες κινήσεις από ελληνικής πλευράς, όπως και από ιταλικής, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση στη γρήγορη μετάβαση στην άλλη κατάσταση της προαιρετικής αναγραφής. «Όλοι δουλεύουν πυρετωδώς σε αυτό το επίπεδο και νομίζω ότι θα γίνει», σημείωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ