Βενιζέλος: Όχι σε τρίτο πακέτο

Βενιζέλος: Όχι σε τρίτο πακέτο

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης και είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της, δίχως να επιβαρύνει περαιτέρω όσους τη στηρίζουν σήμερα, μέσω της βελτίωσης των όρων δανεισμού της και επιστρέφοντας, πιθανώς τον επόμενο χρόνο, στην ομολογιακή αγορά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, την Τετάρτη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

“Αντιλαμβανόμεθα πολύ, πολύ καλά, πόσο δυσχερές είναι για την κάθε κυβέρνηση να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους… Το αίτημά μας δεν είναι ελάφρυνση χρέους. Είναι περαιτέρω επανεξέταση των όρων του (σ.σ. διάρκεια και επιτόκια), δίχως επιπρόσθετη επιβάρυνση για τους θεσμικούς δανειστές μας”, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος προς υψηλόβαθμους συντάκτες του πρακτορείου Ρόιτερς, στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στην εκτόξευση του επιπέδου της ανεργίας άνω του 27% και εκείνης των νέων περί το 60%, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι “μιλάμε για την πιθανότητα μίας χαμένης γενιάς και επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο μίας κοινωνικής έκρηξης, εάν οι Έλληνες αναγκαστούν να υπομείνουν περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα.

“Δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις”, δήλωσε. Όπως επεσήμανε, η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή είναι απότοκο της κρίσης.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, παρά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις χρηματοδοτικές ενέσεις, που έχει λάβει έως τώρα από τους κοινοτικούς εταίρους της και το ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα χρειαστεί ακόμη 10 – 12 δισ. ευρώ, την επομένη διετία.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η Ελλάδα δεν επιδιώκει περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια, αλλά είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ακόμη και το επόμενο έτος, επιστρέφοντας στις αγορές και επαναδιαπραγματευόμενη τα επιτόκια και τους χρόνους αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους της.

“Στόχος μας δεν είναι να μετασχηματίσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα, αλλά να εφαρμόσουμε με έναν έξυπνο τρόπο το υπάρχον πρόγραμμα”, είπε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ύψους 300 δισ.ευρώ, είναι μέτριο, συγκρινόμενο με τα τρισεκατομμύρια χρέους που έχουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά ότι είναι απαγορευτικό για το μέγεθος της οικονομίας, η οποία είναι τώρα μία από τις μικρότερες της ΕΕ.

Τέλος, επεσήμανε ότι, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στη Γερμανία, υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης μίας συζήτησης στρατηγικού χαρακτήρα, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και για την “επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό της κοινής ευρωπαϊκής μας μοίρας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ