“Η ελληνική διάσωση ήταν φθηνότερη από τη χρεωκοπία”

“Η ελληνική διάσωση ήταν φθηνότερη από τη χρεωκοπία”

 

Στο συμπέρασμα πως «η διάσωση της Ελλάδας υπήρξε για την Ευρώπη πιθανόν φθηνότερη από ό,τι μια χρεωκοπία της», καταλήγει στο κύριο άρθρο της, η αυστριακή οικονομική εφημερίδα “wirtschaftsblatt “.

Θέτει ωστόσο το ερώτημα αν ήταν «έξυπνοι» οι όροι για τη βοήθεια, καθώς οι όροι λιτότητας που συνδέθηκαν με αυτή και αν συνετέλεσαν στο να βρεθεί η Ευρωζώνη σε ύφεση, καθώς χάθηκε περισσότερη οικονομική δύναμη από ό,τι κόστισε η ίδια η βοήθεια.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι πολλοί θεωρούν ότι μια ελληνική χρεωκοπία θα ήταν καλύτερη, όχι μόνον για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες, οι οποίοι –σημειώνεται- θα αποχωρούσαν από το ευρώ, θα είχαν και πάλι το δικό τους νόμισμα, το οποίο στη συνέχεια θα υφίστατο μια μεγάλη υποτίμηση, και η οικονομία τους θα αποκτούσε με τον τρόπο αυτό ανταγωνιστικότητα.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη συνέχεια, μια κρατική χρεωκοπία θα σήμαινε επίσης πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώσει τα χρέη της, τα ομόλογά της θα ήταν ξαφνικά άνευ αξίας και, καθώς πολλά από αυτά τα ομόλογα κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες -οι οποίες στο παρελθόν διασώθηκαν με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ από τη χρεοκοπία- η Ευρώπη θα βρισκόταν μπροστά σε ένα νέο κύμα χρεοκοπίας τραπεζών.

Εκτός αυτών, μια ελληνική κρατική χρεωκοπία θα επέφερε νευρικότητα σε αγοραστές ομολόγων από άλλες υπερχρεωμένες χώρες και θα ήταν πλέον μόνον θέμα χρόνου μέχρις ότου και πολλές άλλες χώρες βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών, κάτι που θα είχε ακόμη χειρότερες συνέπειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ