Πρατήρια φυσικού αερίου από ιδιώτες

Πρατήρια φυσικού αερίου από ιδιώτες

Θέμα χρόνου είναι η ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων φυσικού αερίου από ιδιώτες, καθώς τον δρόμο για την εγκατάστασή τους σε διάστημα έξι μηνών από τώρα ανοίγει τροπολογία που εισήλθε στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.

Η απόφαση, με την οποία θα μπορούν να ιδρυθούν ή να μετεξελιχθούν και να λειτουργούν τα πρατήρια σε μεικτά με τις κατάλληλες προδιαγραφές, θα διευρύνει ουσιαστικά και την κίνηση με αέρια καύσιμα γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα με φυσικό αέριο.

Άλλωστε, η χρήση του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι είναι κατά 67% φθηνότερη από τη βενζινοκίνηση και 59% φθηνότερη από το πετρέλαιο για ένα Ι.Χ., ενώ η μετατροπή του κινητήρα ώστε να «καίει» και φυσικό αέριο υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας λειτουργούσαν μόνο δύο πρατήρια φυσικού αερίου (CNG), στην Ανθούσα και στα Ανω Λιόσια, τα οποία εξυπηρετούσαν την κίνηση των λεωφορείων φυσικού αερίου αλλά και οχημάτων άλλων φορέων, όπως για παράδειγμα τα απορριμματοφόρα των ΟΤΑ. Συνολικά με φυσικό αέριο τροφοδοτούνται περισσότερα από 600 λεωφορεία ΟΣΥ και 102 απορριμματοφόρα δήμων. Πλέον με την ρύθμιση τέτοια πρατήρια θα μπορούν να ανοίξουν σε όλη την Ελλάδα.

Οι ακριβείς όροι, τα αρμόδια όργανα και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία τους αλλά και για την κυκλοφοριακή σύνδεσή τους με το οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό ή δημοτικό) θα αποσαφηνιστούν με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εντός των επόμενων έξι μηνών.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, το υπουργείο προέβη σε αυτή την αλλαγή ύστερα και από την ενημέρωση της ΔΕΠΑ για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ιδιώτες για την εγκατάσταση και λειτουργία πανελλαδικά μεγάλου αριθμού είτε αμιγών πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου, είτε μεικτών που θα προέλθουν από τη μετατροπή λειτουργούντων πρατηρίων αμιγώς υγραερίου ή μεικτών (υγραερίου, βενζίνης, πετρελαίου).

Παράλληλα εκτιμάται ότι η λειτουργία νέων πρατηρίων θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στα πρατήρια καυσίμων. Επίσης με την ίδια τροπολογία απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας και μεταβίβασης κυριότητας των φορτηγών Ι.Χ. καθώς καταργείται η χρήση βιβλιαρίου μεταβολών κατοχής και κυριότητας, η οποία αύξανε τη γραφειοκρατία αλλά και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εξαιτίας της εκτύπωσης των συγκεκριμένων εντύπων.

 Πανελλαδικά 12 πρατήρια φυσικού αερίου

Τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου τουλάχιστον δώδεκα πρατηρίων για τα Ι.Χ. με φυσικό αέριο έχει ήδη εξαγγείλει η ΔΕΠΑ από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της ΔΕΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εγκατάσταση αντλιών τροφοδοσίας συμπιεσμένου φυσικού αερίου (compressed natural gas ή εν συντομία CNG) στις μεγάλες πόλεις του εθνικού οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Βόλου.

Η ΔΕΠΑ είχε ανακοινώσει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη δημιουργία σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη (επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής), καθώς και σε δύο άλλα πρατήρια στην Αθήνα, ένα στην Κηφισιά και ένα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ