Εκτός ατζέντας τα «αγκάθια»

Εκτός ατζέντας τα «αγκάθια»

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΡΟΜΠΟΤΗ

 

Με τα μεγάλα αγκάθια της αναδιάρθρωσης του δημοσίου, των αμυντικών βιομηχανιών και των μέτρων για τη διετία 2015-16 να παραμένουν εκτός ατζέντας ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους Πόουλ Τόμσεν (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), Ματίας Μόρς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες συζητήθηκε το μακροοικονομικό σενάριο με τις δύο πλευρές να εκτιμούν ότι η ύφεση μπορεί να διαμορφωθεί φέτος κάτω από το 4%. Για το πρωτογενές πλεόνασμα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία για να έχουν σαφέστερη εικόνα.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θέτοντας τον πήχη των εσόδων που θα βεβαιωθούν στα 3,5 με 3,6 δισ. ευρώ έτσι ώστε να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα από την πλευρά της επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του 2013. Στην επόμενη φάση και παράλληλα με την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος θα συζητηθούν τα μέτρα για το 2014 αλλά και για τη διετία 2015-2016.

Κατά τις επόμενες ημέρες η τρόικα περιμένει από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τη λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει και το ζήτημα των 4.000 απολύσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση του Δημοσίου αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Ανάλογη βαρύτητα δίνει η πλευρά των δανειστών και στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν δραματική συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών και σχέδιο για την ανάκτηση των κρατικών επιδοτήσεων που έχουν λάβει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η ΕΛΒΟ.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα αναμένεται η τρόικα να συναντηθεί με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ