Κεγκέρογλου: Χρειάζεται ένα “δίχτυ ασφαλείας”

Κεγκέρογλου: Χρειάζεται ένα “δίχτυ ασφαλείας”

Η μελέτη του ΟΟΣΑ για τα κοινωνικά προγράμματα παρουσιάστηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι «ολοκληρώνεται μία υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της: Η λειτουργική επισκόπηση των κοινωνικών προγραμμάτων με στόχο την ορθολογικότερη εφαρμογή τους και τη δικαιότερη κατανομή τους στους δικαιούχους. Φορέας υλοποίησης της μελέτης, ο ΟΟΣΑ, ένας διεθνής Οργανισμός με γνωστό κύρος».

«Πυξίδα της μελέτης η αύξηση της ανταποδοτικότητας των κοινωνικών παροχών, η ανακούφιση των ασθενέστερων και περισσότερο πληγέντων από την κρίση, με τη μικρότερη δυνατή δημοσιονομική επιβάρυνση», τόνισε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε:

«Παράλληλα με την μελέτη η Κυβέρνηση, με επικεφαλής το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις. Έχει καταστρώσει Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη με παρεμβάσεις οριζόντιου και συστημικού χαρακτήρα που αγκαλιάζουν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

«Η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων, η απόδοση των οικογενειακών επιδομάτων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, η επιμήκυνση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας, καθώς και η διεύρυνση της ομάδας των δικαιούχων, η αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχων καταβολής συντάξεων/επιδομάτων αναπηρίας, η ενοποίηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης συνθέτουν κάποιους από τους πυλώνες της πολιτικής, που ήδη εκδιπλώνεται» σημείωσε ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι «ακρογωνιαίος λίθος της προτεινόμενης πολιτικής είναι να δημιουργήσουμε ένα «δίχτυ ασφαλείας» το οποίο με τη σειρά του θα κατοχυρώνει και στη χώρα μας ένα «ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης» σε κάθε πολίτη».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κεγκέρογλου «η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί για να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2014 και θα εδράζεται σε δύο πυλώνες δράσης:

·Οικονομική (άμεση) ενίσχυση

·Παροχή πλέγματος υπηρεσιών από τις οποίες η ομάδα-στόχου για τυπικούς ή μη λόγους έχει αποκλειστεί»

«Η καθολική εφαρμογή του Προγράμματος από 1-1-2015 μπορεί να συμβάλει στην έξοδο των ωφελουμένων από το «φαύλο κύκλο της φτώχειας» στην οποία έχουν περιπέσει. Η παρουσιαζόμενη σήμερα μελέτη συνθέτει μια ακτινογραφία του χώρου και αναδεικνύει τους τομείς και τα σημεία, όπου απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές», τόνισε.

«Το υπουργείο Εργασίας θα αξιολογήσει τις επιμέρους προτάσεις και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση αυτών που στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική προστασία των αδύναμων και των πλέον ευάλωτων», κατέληξε ο υφυποργός Εργασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ