1.326 λογιστές χωρίς άδεια

1.326 λογιστές χωρίς άδεια

Πλημμύρισε… η αγορά με λογιστές «απομιμήσεις». Για την ακρίβεια εντοπίστηκαν 1.326 άτομα τα οποία ενώ διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ως φοροτεχνικοί, εντούτοις δεν έχουν επαγγελματική ταυτότητα.

Τα στοιχεία αυτά έκαναν χθες γνωστά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κυδωνάκης και ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ο κ. Μηταράκης διαβίβασε τα στοιχεία 1.326 φυσικών προσώπων στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς όπως είπε δεν έχει πιστοποιηθεί η επαγγελματική τους ιδιότητα. Επιπλέον, ο φάκελος παραδόθηκε και στον κ. Θεοχάρη, αλλά και στον γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές και διοικητικές ευθύνες και για δημόσιους υπαλλήλους.

Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν το Οικονομικό Επιμελητήριο αποφάσισε να διασταυρώσει τη λίστα των μελών του με την αντίστοιχη του μητρώου του TAXISnet. Από τη διασταύρωση προέκυψε ότι οι 1.326 φοροτεχνικοί δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Οικονομικό Επιμελητήριο για να πάρουν την άδεια πρόσβασης στο TAXISnet.

Σε όλη τη χώρα

Πηγές αναφέρουν ότι «οι λογιστές αυτοί δεν εμφανίζονται σε συγκεκριμένες ΔΟΥ αλλά σε εφορίες όλης της χώρας». Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως «η μη πιστοποίηση του επαγγέλματος διευκολύνει στη φοροδιαφυγή τόσο των ίδιων των λογιστών αλλά και των πελατών τους που τους επέλεξαν προκειμένου να κρύψουν έσοδα».

Ο κ. Θεοχάρης με δηλώσεις του τόνισε ότι «τα αποτελέσματα της διασταύρωσης μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να κλείσουν οι τρύπες της παρανομίας». Ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλιας κάλεσε τους φορολογούμενους να επιλέγουν φοροτεχνικούς που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του TAXISnet και άρα και πιστοποιημένοι.

«Οι 1.326 λογιστές “απομιμήσεις” λάμβαναν με κάποιο τρόπο παράνομα κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, και μάλιστα πολλοί από αυτούς, γύρω στους 800, και μετά το 1997, οπότε και η επαγγελματική ταυτότητα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλάβουν τη συμπλήρωση και την αποστολή των φορολογικών δηλώσεων», αναφέρουν πηγές που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η έρευνα των στοιχείων έγινε από το Οικονομικό Επιμελητήριο τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ένα σημαντικό θέμα που αναδεικνύεται από την υπόθεση είναι αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των νόμιμων λογιστών.

200 οικονομολόγοι με πλαστά πτυχία

Και 200 οικονομολόγους με πλαστά πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει εντοπίσει το Οικονομικό Επιμελητήριο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυδωνάκης στη διάρκεια των χθεσινών ανακοινώσεων έκανε γνωστό ότι «εμείς συνεχίζουμε την έρευνα και στους οικονομολόγους». Το Επιμελητήριο έχει γνωστοποιήσει τα στοιχεία των μελών του στα οικονομικά πανεπιστήμια της χώρας. Σε 200 περιπτώσεις, μέχρι τώρα, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πλαστές βεβαιώσεις σπουδών. Κάποιοι μάλιστα εργάζονται και στο Δημόσιο.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ