Διαψεύδει η Κομισιόν

Διαψεύδει η Κομισιόν

 

Διαψεύδει η Κομισιόν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για άσκηση πιέσεων από την τρόικα στην Αθήνα με στόχο τη σύσταση εταιρίας εκμετάλλευσης κρατικών ακινήτων με έδρα στο εξωτερικό.

Σε σημερινά τους άρθρα, οι Financial Times και το Reuters υποστηρίζουν επικαλούμενα ευρωπαϊκές πηγές ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα ασκήσουν πιέσεις τον επόμενο μήνα για τη σύσταση εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν και του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, διέψευσε τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Κομισιόν, ούτε από το Eurogroup, αλλά ούτε και τους υπόλοιπους εταίρους στην τρόικα.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και το πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Σε σημερινό του δημοσίευμα, το Reuters υποστηρίζει ότι σκοπός της εταιρείας θα είναι να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους. Τα έσοδά της θα διατεθούν κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους.

«Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας καθιστώντας την πιο ελκυστική», είπε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

«Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργηθούν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και (θα διευκολύνουν) την αποπληρωμή του χρέους», είπε ο εκπρόσωπος που επικαλείται το Reuters.

«Το σχέδιο έχει συζητηθεί με το ESM… συζητείται η έδρα της εταιρίας να είναι στο Λουξεμβούργο καθώς διευκολύνει την λειτουργίας της εταιρείας.

«Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας, θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος.

«Θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα… και στόχος θα είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή ομολογιών σε επενδυτές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους αλλά και την ανάπτυξή τους (των ακινήτων)», είπε αναφέροντας ότι υπάρχουν περίπου 80.000 ακίνητα εκ των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρεία αυτά που δεν έχουν νομικά βάρη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ