ΕΚΤ: Μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός

ΕΚΤ: Μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της ευρωζώνης μειώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο, δυσχεραίνοντας την εκκολαπτόμενη ανάκαμψή της και συνεχίζοντας να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική της.

Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Μία ανάλυση των στοιχείων κατά χώρα δείχνει ότι οι μειώσεις ήταν γενικά μεγαλύτερες στην αγκομαχούσα περιφέρεια της ευρωζώνης, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη δεν είναι ισόμετρη.

Η ΕΚΤ έχει συνδέσει την ανακοινωθείσα πολιτική διατήρησης των επιτοκίων της σε πολύ χαμηλό επίπεδο με τις προοπτικές χαμηλού πληθωρισμού και υποτονικής νομισματικής δυναμικής, ένα σενάριο που επιβεβαιώνεται σαφώς από τα σημερινά στοιχεία για τις χορηγήσεις. «Αυτά ενισχύουν την άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν πολύ υποτονικές, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκιά της στα σημερινά επίπεδα για μία παρατεταμένη περίοδο», δήλωσε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING.

Καθώς μεγάλο μέρος της περιφέρειας της ευρωζώνης βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, οι επενδύσεις και οι δαπάνες είναι υποτονικές, ενώ οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις δανείων για να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους — ένας συνδυασμός που απειλεί να καταδικάσει την περιοχή σε μία αναιμική και ανομοιόμορφη ανάκαμψη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ