Προ των πυλών το νέο πακέτο στήριξης

Προ των πυλών το νέο πακέτο στήριξης

Πριν από το 2014 θα έχει οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Μέρκελ και Σόιμπλε κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους λόγω των εκλογών οι Γερμανοί σοσιαλιστές τους κατηγορούν για κρυφή ατζέντα και ο Πρόεδρος του Eurogroup το θεωρεί βέβαιη μια νέα χρηματοδότηση προς την χώρα μας. Ωστόσο το ΔΝΤ μέχρι στιγμής δεν έχει εμπλακεί επίσημα στην συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Το σίγουρο είναι πως το ελληνικό θέμα κυριαρχεί στην προεκλογική αντιπαράθεση στην Γερμανία. Η Α. Μέρκελ απαντώντας στον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ που την είχε κατηγορήσει ότι «λέει ψέματα» απάντησε «Υπάρχει ένας προκάτοχός μου που οι παρατηρήσεις του είναι εξωπραγματικές. Καθώς είναι το πρόσωπο το οποίο ενάντια σε όλες τις προειδοποιήσεις άνοιξε τον δρόμο της Ελλάδας στην ευρωζώνη»

Κατηγορηματικός ήταν και ο Β. Σόιμπλε που δήλωσε πως «δεν υπάρχει μυστικό σχέδιο για μετά τις εκλογές και δεν πρόκειται να αναβάλουμε κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη εξαιτίας των εκλογών στην Γερμανία. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και παρ’ όλα αυτά χρειαστεί και νέα βοήθεία, τότε θα εξετάσουμε νέες ελαφρύνσεις. Για παράδειγμα την συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.»

Αναπόφευκτη χαρακτήρισε τη παροχή νέας βοήθειας και ο επικεφαλής του Eurogroup, την ώρα που η Αθήνα προετοιμάζεται για την επόμενη αξιολόγηση της τρόικα οπότε θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρηματοδοτικό “κενό”, το εύρος του οποίου θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι για τη περαιτέρω μείωση του χρέους.

«Τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν θα λυθούν το 2014, οπότε κάτι θα χρειαστεί να γίνει μετά. Πώς και τι πρέπει να γίνει δεν είναι σίγουρο», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμε στην Het Financieele Dagblad. Το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν χθες την έντονη φημολογία για ένα πιθανό τρίτο πακέτο δανεισμού στην Ελλάδα, μετά την πρόβλεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη ότι η χώρα θα το χρειαστεί.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ