Ο Σεπτέμβρης… φέρνει νέα μέτρα

Ο Σεπτέμβρης… φέρνει νέα μέτρα

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 

Πολλαπλά δημοσιονομικά κενά, που αν επιβεβαιωθούν, απειλούν να τινάξουν το ελληνικό πρόγραμμα στον αέρα εντοπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα στην έκθεση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η Ελλάδα θα χρειαστεί με το ξεκίνημα του 2014, 3,8 δισ., για να πληρώσει ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες των εταίρων και δεν σκοπεύουν να τα ανανεώσουν. Η τρόικα και τα 17 υπουργεία οικονομικών εκτίμησαν λανθασμένα ότι θα γινόταν «roll over» στα λεγόμενα «anfas» – κάτι που διαψεύστηκε, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και δη αυτή της Γαλλίας θεωρούν πως κάτι τέτοιο συνιστά απευθείας χρηματοδότηση κράτους μέλους.

Το Σεπτέμβρη με βάση το πρόγραμμα, παύει να υπάρχει ένα δωδεκάμηνο εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για την Ελλάδα και το ΔΝΤ, σκοπεύει να ζητήσει από τους εταίρους να βρουν μια λύση. Κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2014, χρήματα από την EE δεν υπάρχουν και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι κατά την τρόικα «εξαιρετικά απίθανο σενάριο». Το πιθανότερο σενάριο για το χρέος παραμένει το εξής: 147% το 2020, 138% το 2022 και 127% το 2030. Το σενάριο αυτό που υπάρχει στο DSA ονομάζεται σενάριο των συνδυαστικών σοκ. Για να γίνει πολιτικά δεκτό τότε από το ΔΝΤ και τους δανειστές περιβλήθηκε με μια σειρά θετικών σεναρίων, που έδιναν καλύτερη εξέλιξη στο ΑΕΠ, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και το χρέος – σενάρια που όμως έχουν ήδη διαψευστεί από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα η προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων (από τα 23 στα 10 δισ. ως το 2016) είναι ήδη πίσω κατά ένα δισ. μόνο φέτος. Το δε 2014 θα είναι και αυτό όπως όλα δείχνουν χρονιά ύφεσης. Για το 2015 και 2016 τα πράγματα δεν δείχνουν καλύτερα καθώς τρόικα και κυβέρνηση θα συζητήσουν τον Οκτώβρη νέα δημοσιονομικά μέτρα για τα δύο αυτά έτη, όπως αναφέρει η ίδια η τρόικα στον τελευταίο της απολογισμό.

«Δεν ξέρουμε πως θα καλυφθεί το κενό, αλλά το ποσό δεν είναι τεράστιο και εκτιμούμε ότι δεν θα είναι πρόβλημα», έλεγε από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση της τρόικας δεν αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας για την κυβέρνηση που με βάση την λεπτομερώς περιγραφόμενη συμφωνία θα πρέπει να ψάξει να βρει τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά άλλους τόσους ως την 31η Δεκεμβρίου. Με βάση και τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο μόνος τρόπος να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα χρήματα της δόσης και να σκεφτούν οι εταίροι το ενδεχόμενο νέου δανείου είναι η χώρα να τηρήσει στο ακέραιο την υποχρέωση που έχει αναλάβει.

Το χειρότερο όμως στοιχείο είναι πως όλες οι προβλέψεις και όλες οι αναλύσεις βασίζονται σε μια εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα δυναμική εφαρμογής του μνημονίου, που αναιρείται σε κάθε έλεγχο και σε κάθε παράταση που ζητά η ελληνική πλευρά. Η μείωση του δημοσίου, δεν θα είναι αναίμακτη, υπολογίζουν στις Βρυξέλλες και η πολιτική σταθερότητα κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Η πολιτική ηγεσία της Κομισιόν (Μπαρόζο- Ρεν) και σύσσωμο το κολέγιο των επιτρόπων, μετά από ατέλειωτες ώρες συνεδριάσεων πάνω στα κείμενα του Μ. Μορς και των υπόλοιπων ελεγκτών της ομάδας της Κομισιόν στην τρόικα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η είσπραξη των εσόδων από τη φοροδιαφυγή είναι ζήτημα καθαρά πολιτικής βούλησης. Το Κολέγιο έχει ενημερωθεί ότι έλεγχοι και πρόστιμα στην Ελλάδα επιβάλλονται αποσπασματικά και δεν αγγίζονται στόχοι μεγάλου «πολιτικού ή οικονομικού κινδύνου». Με σχετική παράγραφο άλλωστε που περιέχεται στα περισσότερα ραπόρτα της τρόικας από το 2010 και μετά η Κομισιόν διαπιστώνει τα εξής: «οι φόροι δεν μαζεύονται γιατί ανεκπαίδευτοι υπάλληλοι υπόκεινται στην πολιτική πίεση των προϊσταμένων τους της πυραμίδας της διοίκησης και της πολιτικής εξουσίας». Κοινώς ή δεν ξέρουν, ή δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Στις Βρυξέλλες κύκλοι της Κομισιόν σχολιάζουν ότι όλα αυτά είναι το ίδιο γνωστά σε αγορές, επενδυτές και οικονομικούς αναλυτές και περιμένουν πως το ΔΝΤ θα τα θέσει μετ’ επιτάσεως στη μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει για το ελληνικό πρόγραμμα, στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Θα έχει προηγηθεί νέα επίσκεψη της τρόικας και θα έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος των γερμανικών εκλογών. Σήμερα όμως οι εταίροι δεν έχουν καμία έτοιμη λύση στα συρτάρια τους.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ