• Αντιδράσεις για τις αυξήσεις

  11:05 πμ, Δευτέρα 22 Ιουλ 2013 11:05 πμ, Δευτέρα 22 Ιουλ 2013

  Αντιδράσεις για τις αυξήσεις

  Σε κυβερνητική αδράνεια πολλών ετών και κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς αποδίδει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας την αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Παρασκευή.

  «H νέα αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ που ανακοινώθηκε, κατέστη, δυστυχώς, απολύτως αναγκαία και αναπόφευκτη εξαιτίας των απίθανων καθυστερήσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην επίλυση των βασικών προβλημάτων και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού συνολικά, όσο και στον μηχανισμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών και της συμπαραγωγής», αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

  Η Ένωση επισημαίνει ακόμη ότι από τα τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ανανεώσιμες πηγές μόνο το 40 % αξιοποιείται πράγματι υπέρ τους ενώ τα υπόλοιπα επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος. Τονίζει τέλος ότι και η τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ «ουσιαστικά «αγοράζει» και πάλι χρόνο στο ΥΠΕΚΑ και του δίνει την ευκαιρία, ώστε αυτό να επιλύσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που μαστίζουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και των Α.Π.Ε., αποβαίνουν σε βάρος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του μηχανισμού στήριξης των Α.Π.Ε. και συνεπώς και της ανάπτυξης των Α.Π.Ε., που αποτελούν μια από τις ελάχιστες ελπίδες της εθνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση».

  «Για μια ακόμα φορά οι λανθασμένοι χειρισμοί των ιθυνόντων και η «ανάγκη»/μόδα/ιδεολογία των οικολογικών οργανώσεων, να καταστήσουν -με τον στανιό- την πράσινη ενέργεια βασικό πυρήνα στην ηλεκτροπαραγωγή, μετακυλίονται στους καταναλωτές που εξαναγκάζονται να πληρώσουν το μάρμαρο» αναφέρει από την πλευρά του το σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ. «Δυστυχώς, προσθέτει, σε τούτη τη χώρα οι ουτοπίες κάποιων οργανώσεων -από τη μια- και τα συμφέροντα των ιδιωτών -από την άλλη- στάθηκαν αρκετές φορές μέχρι στιγμής αιτία των δεινών που βιώνουμε». Αναφέρει επίσης ότι ενώ η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι οι αυξήσεις γίνονται από τη ΔΕΗ, η αλήθεια είναι ότι τις αυξήσεις για μια ακόμα φορά τις «φορτώνεται» στις πλάτες της η Επιχείρηση, την οποία αναγκάζουν να λειτουργήσει ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα