Σμιτ: Όχι σε νέες αυξήσεις φόρων

Σμιτ: Όχι σε νέες αυξήσεις φόρων

Στη Στεφανία Κασίμη  

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν προαπαιτούμενο για να γίνει «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη Realnews ο επικεφαλής της «Επιτροπής Σοφών» της Γερμανίας, Κρίστοφ Σμιτ. «Η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει να βάζει φόρους και να κόψει τις δαπάνες της», αναφέρει και προσθέτει: «Αφού επιτευχθεί αυτό, ένα “κούρεμα” θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Διαφορετικά δεν έχει νόημα». 

Η ευρωζώνη εμφανίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπερβολικά υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τι έχει γίνει λάθος στη διαχείριση της κρίσης;

Επί του παρόντος, τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προσαρμογής στις χώρες υπό κρίση στις προκλήσεις του πολιτικού πλαισίου που ορίζει η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό εμφανίστηκε με την απώλεια της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, πριν καν αρχίσει η κρίση. Οι μηχανισμοί διάσωσης για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης (ESFS, ESM) καθώς και η ίδια η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που αποφασίστηκε μετά την άνοιξη του 2010 δεν μπορούν να λύσουν αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα στις χώρες της κρίσης, μπορούν μόνο να «αγοράσουν» χρόνο για να το κάνουν αυτό. 

Παρά το γεγονός ότι ήταν η ευρωπαϊκή ηγεσία που ανέλαβε να δημιουργήσει αυτές τις πολιτικές απαντήσεις στην κρίση, τώρα είναι στο χέρι της ηγεσίας των εθνικών κυβερνήσεων να εισάγουν και να εφαρμόσουν επιτυχώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες τους. Μόνο με την αποφασιστική εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερη ανεργία. 

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας. Θεωρείτε δίκαιο το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας;

Αντιλαμβάνομαι ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί Ελληνες αναγκάστηκαν να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση και ότι εύχονται αυτές οι δυσκολίες να φτάσουν σύντομα σε ένα τέλος. Βλέπω επίσης ότι οι ελληνικές προσπάθειες παρουσιάζουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Αλλά τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής κακοδιαχείρισης που γινόταν επί πολλά χρόνια στο παρελθόν και για την οποία τώρα πρέπει να καταβληθεί το τίμημα.

Μια λύση στην κρίση θα έρθει όσο πιο σύντομα και αποφασιστικά γίνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αντί πρωτίστως να αυξάνετε τους φόρους, είναι πιο φρόνιμο να κόψετε τις δαπάνες της κυβέρνησης, να πιέσετε για ιδιωτικοποιήσεις, να μειώσετε σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ