Nein σε κούρεμα-Ja σε βοήθεια

Nein σε κούρεμα-Ja σε βοήθεια

Με δύο «όχι» και δύο «ναι» έφτασε στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και έδειξε ότι θεωρεί λήξαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα το 2014 όταν και ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μία συζήτηση για το γερμανικό κατοχικό δάνειο.

Πιο συγκεκριμένα ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας επιχείρησε να βάλει «φρένο» στη συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου τομέα μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνέχισε: «Εάν συζητούσατε κούρεμα του EFSF/ESM, θα ζητούσατε να απαρνηθεί κανείς τους βασικούς κανόνες κάθε ευρωπαϊκού μηχανισμού. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητάς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Θα καταστρέφαμε την όποια εμπιστοσύνη. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η χώρα μας θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές του προγράμματος. Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πρόγραμμα το 2014 όταν λήξει το υπάρχον μνημόνιο. «Κατά την διάρκεια του 2014, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο, μάλλον κατά το τέλος του έτους, όταν δηλαδή η Ελλάδα, μέχρι τώρα θα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει και εφόσον έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και αποκάλυψε ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το φθινόπωρο και κουρέματος του χρέους δεν τέθηκαν κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνέχεια εκφράστηκε με θερμά λόγια για τους Έλληνες πολίτες και τις θυσίες που έχουν υποστεί. «Η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική, σημαντική πρόοδο. Από κοινού καταβάλουμε προσπάθειες για να υπερκεράσουμε την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε σε καλό δρόμο. Βεβαίως υπολείπονται ακόμα πολλά, πρέπει να καταβληθούν ακόμη περισσότερες προσπάθειες. Υπάρχουν προσαρμογές που πλήττουν ουσιαστικά τους Έλληνες με κάθε σεβασμό, γι’ αυτό και το λέμε με απόλυτη σαφήνεια» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ανοίγει το θέμα του κατοχικού δανείου

Για πρώτη φορά μέλος της γερμανικής κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συζήτηση για το γερμανικό κατοχικό δάνειο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, απέρριψε οποιαδήποτε κουβέντα για τις γερμανικές αποζημιώσεις που υποστήριξε ότι ρυθμίστηκαν με τη συνθήκη του Λονδίνου.

«Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ και ακόμη κι αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν πλέον αναμνήσεις από αυτή την εποχή, εγώ γεννήθηκα το 1942 και πρέπει να σας πω ότι ακόμη κι εγώ λίγα πράγματα θυμάμαι από εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά η ευθύνη μας εξακολουθεί να υπάρχει» τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

«Θα πρέπει πράγματι να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι τελείως ξεχωριστό από το θέμα των επανορθώσεων, το οποίο ρυθμίστηκε στη συνθήκη του Λονδίνου. Ρυθμίστηκε στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης ειρήνης και όταν στη Γερμανία και στην Ευρώπη έπεσε το τείχος του Βερολίνου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις 2 + 4 και κατόπιν είχαμε τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαξιωτικός για τον Αλ.Τσίπρα

Ο Γερμανός υπουργός απέφυγε να αναφέρει ακόμη και το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή συνάντηση του προέδρο�� της Δημοκρατίας με τον Αλέξη Τσίπρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «άκουσα ότι κάποιος από την αντιπολίτευση έγινε δεκτός και μίλησε για τις επανορθώσεις στην Ελλάδα.

Κοιτάξτε, εγώ ποτέ δεν περίμενα ότι όταν θα έρθει εδώ θα παραλύσει η ζωή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, με κάθε σεβασμό, έμαθα ότι ο επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα το τι συζήτησαν δε μου το είπαν. Και να μου το έλεγαν, σεβόμενος το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δε θα το σχολίαζα».

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ