Η μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ

Η μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Με ένα λιτό κείμενο, το οποίο αργότερα θα προστεθεί ως παράγραφος στην έκθεση της τρόικας, οι ελεγκτές της Κομισιόν στην Αθήνα, θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει πιλοτικά το ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr η Κομισιόν δεν έδωσε ποτέ το “ok” για μια τέτοια κίνηση της ελληνικής πλευράς, αλλά δεν πρόκειται και να την σταματήσει. Αντίθετα, πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων, ενημέρωσε το Real.gr πως η τρόικα επέλεξε το δρόμο της «εξασφάλισης των στόχων του προγράμματος έναντι απόκλισης». Όπως εξηγεί, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να δεσμευθούν στην μελλοντική κάλυψη δημοσιονομικού κενού που ενδεχομένως να προκύψει από την μείωση του ποσοστού, ακόμα και στο μικρό, πιλοτικό διάστημα της εφαρμογής. Η τρόικα επιμένει και θα πιέσει τις επόμενες μέρες της κυβέρνηση σε τρία μέτωπα:

• Να προσδιορίσει πρόσθετα μέτρα (από τη δεξαμενή των αυτόματων μέτρων) ύψους 80 έως και 120 εκατ. ευρώ, με τη δέσμευση να τα λάβει μόλις διαπιστωθεί το κενό επισήμως,

• Να φέρει το συντομότερο δυνατό συμπληρωματική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης του ΦΠΑ, που όπως καταγράφεται ακόμα πάσχουν,

• Να κάνει χρήση κάθε ισχύουσας αγορανομικής διάταξης για να ελέγξει αν η μείωση περνάει στις τιμές.

Σύμφωνα με την πηγή που ενημέρωσε το Real.gr η τρόικα και δη η πλευρά της Κομισιόν συνεχίζει να βλέπει εχθρικά το μέτρο, δεν σκοπεύει όμως να εμποδίσει την ελληνική πλευρά. Θεωρεί ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα του υπουργείου οικονομικών η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευρά κατέρρευσε: «τα τουριστικά πακέτα που επικαλείται το υπουργείο έχουν ήδη πουληθεί, άρα δεν θα βελτιωθεί η τουριστική αγορά».

Εκτιμά δε μετά από σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ότι οι εστιάτορες και οι άλλοι επιχειρηματίες του χώρου δεν σκοπεύουν να περάσουν τη μείωση στις τιμές. Η δε απώλεια των εσόδων δεν πρόκειται να αναστραφεί, διότι η κατανάλωση δεν θα αυξηθεί καθώς σχετίζεται πολύ περισσότερο με το πενιχρό διαθέσιμο εισόδημα, παρά με την μικρή μείωση στο επίπεδο των τιμών.

Το κομμάτι του ΦΠΑ της εστίασης, αποτελεί ένα πολύ μικρό θέμα στον γενικότερο έλεγχο της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος και δεν επηρεάζει την εισήγηση του EWG στα τέλη του μήνα για την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης. Αν το πολυνομοσχέδιο ψηφισθεί και η μισή τρόικα (που παραμένει στην Αθήνα) κρίνει ότι όλα είναι εντάξει, στις 24 του μηνά το EWG και το ΔΣ του EFSF θα αποφασίσουν καταρχήν την εκταμίευση των 2,5 δισ. και θα δώσουν το πράσινο φως στις κεντρικές τράπεζες για την απόδοση και των 1,5 δισ. από τα SMPs με το δικό τους ρυθμό. Άγνωστο παραμένει αν μέχρι τις 24 του μήνα θα έχει βρεθεί λύση και για τα περίφημα ANFAs.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ