“Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν”

“Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν”

 

Τη διαπίστωση των ειδικών ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», επισήμανε σημερινό ρεπορτάζ στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, που αναφερόταν στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και στο οποίο φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του εμπορικού επιτετραμμένου της Αυστρίας στην Αθήνα, Μπρούνο Φράιταγκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις προσπάθειές της για μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση διότι θα πρέπει να πετύχει τους στόχους λιτότητας ώστε να συνεχιστεί η βοήθεια από τη διεθνή Κοινότητα και οι ειδικοί διαπιστώνουν συγκεκριμένες προόδους, ενώ και ο τουρισμός γνωρίζει και πάλι μια ανάκαμψη.

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν υποστεί στο μεταξύ αρκετά πακέτα λιτότητας, οι ελεγκτές της τρόικας αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση σημαντικές προόδους, όπως στο θέμα των εσόδων και εξόδων της χώρας, η μεταρρύθμιση του τομέα υγείας προχωρεί, έστω και αν μερικά δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν μόνον εν μέρει, οι ακριβές και άκαμπτες συλλογικές συμβάσεις ανήκουν στο παρελθόν, ενώ μέσα στους προηγούμενους μήνες έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Κατά την άποψη του Αυστριακού εμπορικού επιτετραμμένου στην Αθήνα, Μπρούνο Φράιταγκ, το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, που είναι σημαντικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα, έχει περιοριστεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 10%, κάνοντας ελκυστική την εγκατάσταση επιχειρήσεων, ωστόσο το περιβάλλον για επενδύσεις βελτιώνεται με βραχύτερο ρυθμό, από τον αναμενόμενο, και επιθυμητή θα ήταν μια σαφώς ταχύτερη διαδικασία χορήγησης αδειών, μια και απέχει πολύ η έκδοσή τους σε διάστημα δύο μηνών.

Ο ίδιος εκτιμά πως έχει σταθεροποιηθεί αρκετά ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα. Επίσης, έχουν προχωρήσει μερικώς οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως οι εισπράξεις από αυτές δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στην καλύτερη περίπτωση θα ανέλθουν σε 25 αντί των αναμενόμενων 50 δισ. ευρώ.

Για τον κ. Φράιταγκ, ικανοποιητική εμφανίζεται η κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, όπου οι κρατήσεις είναι πολύ καλές και για αυτό το καλοκαίρι αναμένονται περί τα 17 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που είναι σημαντικό για το γενικότερο κλίμα στην Ελλάδα, ενώ ο τουρισμός είναι σημαντικός και για τους νέους στους οποίους ένας στους δύο είναι άνεργος και πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν τουλάχιστον μερική απασχόληση. Οικονομολόγοι βλέπουν να υπάρχει πολύ δυναμικό στον τομέα παροχής υπηρεσιών, ενώ βελτιώσεις μπορούν να υπάρξουν με την επέκταση της τουριστικής σεζόν αλλά και στη ναυτιλία.

Τέλος, στο ρεπορτάζ της Αυστριακής Ραδιοφωνίας τονιζόταν πως πολλά πρέπει να γίνουν στη χώρα στο θέμα των προνομίων, όπου για παράδειγμα, οι εφοπλιστές εξακολουθούν να απαλλάσσονται από φόρους, χωρίς η κυβέρνηση να θίγει αυτή την ομάδα που ασκεί επιρροή και να παραιτείται ως εκ τούτου από μια τόσο σημαντική πηγή εσόδων, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού και της διεθνούς Κοινότητας που στηρίζει τη χώρα και που ενδεχομένως θα εγκρίνει ακόμη μια διαγραφή χρέους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ