Δεν έψαξαν για τα 600 δισ.

Δεν έψαξαν για τα 600 δισ.

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΕΛΙΑ

 

Δεν προκαλείται ζημιά στην εθνική οικονομία, ούτε πανικός στους επενδυτές από τους ισχυρισμούς του Αρτέμη Σώρρα αναφορικά με τη συγκέντρωση 600 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αυτό αποφάσισε το Πλημμελειοδικείο Αθηνών, χωρίς όμως να αποφανθεί παράλληλα για το εάν τα χρήματα αυτά βρίσκονται πράγματι κατατεθειμένα σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα ή όχι.

Η υπόθεση ήρθε και πάλι στο φως της δημοσιότητας ύστερα από εκδίκαση -πριν από λίγες ημέρες- μηνυτήριας αναφοράς που είχαν καταθέσει σε βάρος του ομογενούς από την Πάτρα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατά της Διαφθοράς» Γιάννης Δαραβίγκας. Ετσι, ο επενδυτής κάθισε στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατηγορούμενος για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων, ούτε προκαλείται πανικός με όσα αναφέρει ο Α. Σώρρας. Η απόφαση λειτούργησε ως θρυαλλίδα για να ξεσπάσει ένας νέος γύρος ανακοινώσεων. Από την πλευρά του, ο Α. Σώρρας κάνει λόγο για δικαίωση, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση αυτή οι δικαστές δέχονται την ύπαρξη των 600 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι μηνυτές του διευκρινίζουν ότι το δικαστήριο απεφάνθη μόνο για το εάν προκαλείται ζημιά στην εθνική οικονομία με τη διάδοση τέτοιων ειδήσεων, χωρίς να μπαίνει στην ουσία του θέματος για την ύπαρξη ή όχι των 600 δισ. δολάρια.

Η μήνυση στην ΤτΕ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά κατά τη διάρκεια της εκδίκασης μήνυσης που έχει καταθέσει ο Α. Σώρρας σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η μήνυση αφορά εσωτερικό υπηρεσιακό σημείωμα της τράπεζας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Με το σημείωμα αυτό αμφισβητείται ευθέως η ύπαρξη των χρημάτων. Αναλόγου περιεχομένου είναι και η αναφορά της Τράπεζας του Μόντρεαλ. Σημειώνεται ότι ο Α. Σώρρας υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε τράπεζα του Καναδά.

Σε ό,τι αφορά την ΤτΕ, στην αναφορά ελεγκτή του ιδρύματος με ημερομηνία 4 Οκτωβρίου 2012 και αποδέκτη τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για «δεδομένα από τα οποία συνάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται περί απάτης». Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η Realnews επικοινώνησε εκ νέου με την ΤτΕ, απ’ όπου για ακόμα μία φορά κατέστησαν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα ύπαρξης του εν λόγου χρηματικού ποσού.

Άλλωστε, η Τράπεζα του Μόντρεαλ, στην ετήσια οικονομική της έκθεση για το 2012, αναφέρει ότι τα συνολικά της κεφάλαια υπό διαχείριση είναι 525 δισ. δολάρια και οι συνολικές καταθέσεις που έχει στα ταμεία της 324 δισ. δολάρια.

Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά δύσκολο να βρίσκονται στα ταμεία της τράπεζας τα 600 δισ. δολάρια που ισχυρίζεται ο Α. Σώρρας. Από την πλευρά του, ο Α. Σώρρας επιμένει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, ξεπληρώνοντας το δημόσιο χρέος με 600 δισ. δολάρια. Υποστηρίζει δε ότι η οργάνωση END (End of National Debt), που ουσιαστικά ιδρύθηκε από τον ίδιο και συνεργάτες του, έχει συγκεντρώσει 600 δισ. δολάρια, τα οποία προτίθεται να δώσει, υπό προϋποθέσεις, στο ελληνικό κράτος για να αποπληρώσει το χρέος του.

Δηλώνει επίσης ότι έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και τη Βουλή, ενώ για την υπόθεση έχει στείλει εξώδικα προς την ΤτΕ, το υπουργείο Οικονομικών, την ελληνική κυβέρνηση, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κ.α. Για το θέμα διατηρεί ένα προσωπικό μπλογκ, το οποίο ενημερώνει με όλες τις εξελίξεις, ενώ έχει ξεκινήσει και καμπάνια για την υποβολή μήνυσης για εσχάτη προδοσία εναντίον ολόκληρης της Βουλής των Ελλήνων.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ