Φέκτερ: Ολόκληρη η δόση στην Ελλάδα

Φέκτερ: Ολόκληρη η δόση στην Ελλάδα

Υπέρ μιας απόφασης εκταμίευσης της επόμενης δόσης, και μάλιστα όχι τμηματικά, του δανείου στην Ελλάδα, τάχθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, πριν την έναρξη των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, ζητώντας να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Είμαι «πολύ αισιόδοξη», ότι θα υπάρξει σήμερα η σχετική ενημέρωση (ΣΣ από την τρόικα) και ότι θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της νέας δόσης, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Συμπλήρωσε δε πως αυτό είναι σωστό να γίνει σήμερα και να μην ακολουθηθεί μια τακτική καθυστέρησης όπως συνέβαινε πάντα στο παρελθόν για την Ελλάδα, κάτι που και δεν συμβάλει σε τίποτε και αυξάνει το κόστος.

Η ίδια τάχθηκε ταυτόχρονα κατά της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες για ρευστότητα που χρειάζονται ενόψει των ομολόγων που πρόκειται να λήξουν, παρατηρώντας ότι έχουν καθοριστεί οι δόσεις και θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ενδεχόμενα θα είναι αναγκαία ακόμη μία σύνοδος της Ευρωομάδας για την Ελλάδα αυτό το μήνα, σημείωσε πως ενόψει του καλοκαιριού η ίδια δεν θα ήθελε να ξαναβρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες και θα είναι αρκετή μια νέα συνάντηση το φθινόπωρο.

Βέβαια, όπως πρόσθεσε, η Ευρωομάδα πιέζει την Ελλάδα για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Η ίδια είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα καταβάλει προσπάθειες και εκπληρώνει τους όρους.

Η κ. Φέκτερ τόνισε πως τάσσεται σαφώς υπέρ της εκταμίευσης της δόσης μέσα στον Ιούλιο και να μην αναβληθεί για μετά το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θα χρειαστούν μέσα στον Αύγουστο μεγάλα ποσά για εξόφληση ομολόγων και η ίδια υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να τελειώσει μέσα σε αυτό το διήμερο της συνόδου της Ευρωομάδας.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών σε σχέση με το ακριβές ποσό της δόσης προς την Αθήνα, λέγοντας πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα οκτώ δισεκατομμύρια για αυτό και δεν επιθυμεί να αναφέρει αριθμούς, τους οποίους, όπως είπε, θα γνωστοποιήσει σήμερα η τρόικα.

Κατά την άποψή της, σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία υπήρξε επιτυχής και η ίδια υπολογίζει ότι θα υπάρξει μια λύση που θα δίνει επιπλέον σταθερότητα στην Ελλάδα και οι Έλληνες φαίνεται να προχωρούν με την οικονομική ανάπτυξη καλύτερα από ό, τι αναμενόταν, ενώ ο τουρισμός παρουσιάζει και πάλι ανοδική πορεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ