• Δύσκολες μέρες ενόψει απολύσεων

  7:57 πμ, Παρασκευή 28 Ιουν 2013 7:57 πμ, Παρασκευή 28 Ιουν 2013

  Δύσκολες μέρες ενόψει απολύσεων

  Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντήσει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την τρόικα, ραντεβού το οποίο αναμένεται να καθορίσει και τις εξελίξεις σχετικά με την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

  Συγκρατημένα αισιόδοξος για θετική απάντηση από τους εκπροσώπους των δανειστών, σχετικά με την παράταση χρόνου που χρειάζεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Οι «δεξαμενές» για την κινητικότητα

  Οι βασικές «δεξαμενές» για την κινητικότητα θα είναι τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, από όπου αναμένεται να προέλθει το 80% από τους 12.500 συνολικά υπαλλήλους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί που θα ενταχθούν στην κινητικότητα θα είναι αναπληρωτές καθηγητές πληροφορικής, γυμναστές και καθηγητές ξένων γλωσσών, που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν σε κενά με τις υποχρεωτικές μετατάξεις και την αύξηση των ωρών εργασίας. Το πλεονάζον προσωπικό θα προκύψει από την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στα δύο υπουργεία.

  Βασικός στόχος της κυβέρνησης και του νέου υπουργού είναι να μην απολυθεί κανείς από τους 25.000 υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, αν για κάποιους δεν βρεθούν θέσεις μέσα σε έναν χρόνο, θα οδηγηθούν στην απόλυση, όπως προβλέπει ο νόμος. Για παράδειγμα, αν βγουν σε διαθεσιμότητα καθηγητές Πληροφορικής, θα μπορέσουν άμεσα να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, καθώς στο Δημόσιο χρειάζονται άτομα με γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δύσκολα όμως θα απορροφηθούν όλοι οι γυμναστές, καθώς και οι καθηγητές ξένων γλωσσών.

  Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

  Εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους Δήμους, αντιδρώντας στην ένταξή τους στη διαθεσιμότητα, ετοιμάζονται για κοινό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο. «Μην τολμήσουν πάλι να ακουμπήσουν το χέρι στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την επίθεση», τόνισε ο πρόεδρος ΠΟΕ–ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος. Η ΟΛΜΕ, μέσω του γενικού γραμματέα της Θέμη Κοτσιφάκη, προειδοποίησε χθες πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, «τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη».

  Την αναδιοργάνωση της ΕΑΣ εν λειτουργία προκρίνει η κυβέρνηση

  Το «μοντέλο» της αναδιοργάνωσης εν λειτουργία, αντίθετα δηλαδή με ό,τι ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ, φέρεται να προκρίνει η κυβέρνηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

  Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση εξετάζει και το σενάριο συγχώνευσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ήτοι της ΕΑΒ (είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία, με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους), των ΕΑΣ (θεωρείται «φιλέτο», καθώς διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία) και της ΕΛΒΟ.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα