Το “ρωσικό” παρασκήνιο

Το “ρωσικό” παρασκήνιο

 

Του Κων/νου Ρομποτή

Έπειτα από τον αρχικό αιφνιδιασμό από το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειες τους σε δυο μέτωπα: αφενός καλούνται να αποφασίσουν ποτέ θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της επιχείρησης αερίου και αφετέρου να πείσουν την τρόικα να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων εξαιτίας της τρύπας που δημιουργείται στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν την ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και στην απόφαση να μην υποβάλει προσφορά για την ΔΕΠΑ. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας χθες ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια. Τόνισε ωστόσο ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρεία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Από την πλευρά της η Κομισιόν διαψεύδει οποιαδήποτε παρέμβαση στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, ότι θα ήταν εύκολη η διαδικασία έγκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού της πώλησης της ελληνικής επιχείρησης στην Gazprom.

Η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν προχώρησε στην κατάθεση προσφοράς καθώς «δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας». Στην ίδια ανακοίνωση κάνει ειδική αναφορά στα χρέη των ιδιωτών προς την ΔΕΠΑ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσαν σταθερά το τελευταίο διάστημα το ένα από τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Gazprom.

Η άλλη εστία διαφωνίας των δύο πλευρών ήταν η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει θέμα μείωσης των τιμών και τους Ρώσους να απαντούν ότι χαμηλότερες τιμές θα οδηγήσουν και σε χαμηλότερο τίμημα για την ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ για τον οποίο υποβλήθηκε μία προσφορά από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar το ΤΑΙΠΕΔ αναμενεται το προσεχές διάστημα να αξιολογήσει την πρόταση που έχει κατατεθεί. Πηγές του ταμείου επισημαίνουν οτι το προσφερόμενο τίμημα για το 66% του ΔΕΣΦΑ θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις σημειώνοντας βέβαια οτι οι εξελίξεις στον ΔΕΣΦΑ συνδέονται άμεσα με τον αγωγό TAP.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ