Στο σφυρί 10.000 ακίνητα του δημοσίου

Στο σφυρί 10.000 ακίνητα του δημοσίου

Το σχέδιο για τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης ηλεκτρονικών δημοπρασιών για όλα τα ακίνητα του δημοσίου, τα οποία, ενώ μπορούν να πουληθούν και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, παραμένουν επί χρόνια ανεκμετάλλευτα παρουσιάζει η Ημερησία του Σαββάτου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στις 17 Ιουνίου τίθεται πιλοτικά σε εφαρμογή η διαδικτυακή πλατφόρμα www.epublicrealestate.gr με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους.

Αρχικά θα μπουν στο σύστημα πιλοτικά 10 ακίνητα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, σε πλήρη εφαρμογή το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να «ανεβάσει» περί τα 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών από τα συνολικά 73.000 που έχει στην κατοχή του.

Πρόκειται κυρίως για αστικά ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, πάρκινγκ, οικόπεδα, αποθήκες, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια) αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, ακόμη και νησάκια ή νησίδες, τα οποία σήμερα είτε καταπατώνται είτε μισθώνονται με ελάχιστο αντίτιμο.

Τα ακίνητα αυτά που θα μπορέσουν να μπουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έχουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας, δεν διεκδικούνται από άλλους και οι αγοραστές τους δεν θα αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα μόλις αυτά περιέλθουν στην κατοχή τους. Το σημαντικό αυτό project έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και υλοποιείται από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) η οποία διαχειρίζεται την κρατική ακίνητη περιουσία, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Πως θα λειτουργεί

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπαίνουν τα προς εκμετάλλευση ακίνητα (για πώληση ή μίσθωση) και κάθε ενδιαφερόμενος, από οποιοδήποτε μέρος της γης, θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία, τεχνικά και νομικά των ακινήτων αυτών. Μέσω ορισμένων προδιαγραφών και κριτηρίων που θα καθορίσει το κράτος, θα είναι δυνατή η συμμετοχή στον πλειστηριασμό. Για παράδειγμα, θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώριση συγκεκριμένων στοιχείων του ενδιαφερόμενου και πιθανότατα η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια της συναλλαγής.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να «χτυπά» το ακίνητο σε μια online διαδικασία, την οποία θα ελέγχουν ειδικοί ώστε να αποφεύγονται «κόλπα» και «στημένοι» διαγωνισμοί από τα γνωστά «κοράκια» που εδώ και χρόνια λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς.

Όποιος προσφέρει τα περισσότερα για την αγορά ή μίσθωση θα είναι και ο πλειοδότης, ο οποίος φυσικά θα καλείται να αποδείξει τη φερεγγυότητά του, οικονομική και όχι μόνο.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ