Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την έκθεση

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την έκθεση 

 

«Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά για το ελληνικό πρόγραμμα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερωτήσεις με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ.

«Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική, δεν υπήρχε προηγούμενο, έπρεπε να υπάρξει άμεση αντίδραση και διαχείριση του προβλήματος για να προλάβουμε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Ράις.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η αξιολόγηση, στην οποία περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις για λανθασμένους υπολογισμού, αφορά το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι το τωρινό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά και η Ελλάδα έχει καταφέρει «σημαντική πρόοδο», ενώ επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Για την κριτική από την Ευρώπη, ο κ. Ράις απέφυγε να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε σχόλια, σημειώνοντας ότι κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες και έχει καθήκον να κάνει την εκτίμησή του. «Εμείς, στο ΔΝΤ, έχουμε μεγάλο σεβασμό σ’ αυτό το δικαίωμα», είπε.

Ο κ. Ράις ανέφερε ότι τα μέλη της τρόικας διατηρούν «στενή συνεργασία» και «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Η τρόικα έχει δουλέψει καλά και λειτουργεί καλά» για την τήρηση του ελληνικού προγράμματος. Επίσης, σε κάποιο άλλο σημείο υποστήριξε ότι τότε υπήρξε συγκέντρωση «λανθασμένων στοιχείων και πληροφοριών» που συνέτειναν στο να υπάρξουν «λανθασμένες εκτιμήσεις».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν οραματιζόμαστε νέα συμμετοχή του επίσημου τομέα». Ο κ. Ράις τόνισε επίσης ότι «ούτε προγραμματίζουμε συζητήσεις για το θέμα του χρέους σ’ αυτό το σημείο» και πως «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνσή του και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι συμφωνήθηκε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, συμπληρώνοντας ότι στις αρχές του 2014 οι εταίροι της Ελλάδας αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα και να αποφασίσουν για νέα αποτίμηση στις αρχές του 2015, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των δυο προηγούμενων ετών, 2013 και 2014.

Απαντώντας σε ερώτημα αν έχουν παραβιαστεί οι κανονισμοί του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ράις απάντησε αρνητικά και ότι κάθε πολιτική που ακολουθείται από το Ταμείο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι αναφορές του κ. Ράις για την Ελλάδα ήταν εκτενείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε συνοπτικά αναφορές της έκθεσης του Ταμείου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τότε επικρατούσε αβεβαιότητα και θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις για να αποφευχθεί η μετάδοση του ελληνικού προβλήματος σε άλλα κράτη.

Τέλος, για την Κύπρο ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται στο νησί μέσα στον Ιούλιο και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι «η κάθε χώρα είναι διαφορετική περίπτωση».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

“Το ΔΝΤ έκανε λάθος στην ελληνική κρίση”

Ε.Ε: “Έκθεση των… υπαλλήλων του Ταμείου”

ΔΗΜΑΡ: Αναγκαίες οι αλλαγές στo πρόγραμμα

Οι Γερμανοί για την «αυτοκριτική» του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ παραδέχεται «ατυχείς χειρισμούς»

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα μείνει πτωχευμένη για πάντα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ