Το IIF απαντά στον Στουρνάρα

Το IIF απαντά στον Στουρνάρα

 

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι «δεν πρέπει να βιάζεται να βγει στις αγορές», έστειλε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) -τουλάχιστον όχι πριν επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που να επιβεβαιώνουν την έξοδο από την κρίση- με αφορμή τις δηλώσεις, χθες, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, σήμερα,  μια ημέρα μετά τις εν λόγω δηλώσεις για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου το 2014.

«Δεν ανακοίνωσα, είπαμε ότι το σκεφτόμαστε. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι του χρόνου τελειώνουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Από την πλευρά του το IIF, που εκπροσωπεί επί της ουσίας τους αγοραστές ομολόγων, σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς όπως αναφέρει σε ειδική μακροσκελή έκθεση για την Ελλάδα:

«Σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους. Γι’ αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την Τρόικα μέχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ