Η απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο δημοσίευμα του enikos.gr

Η απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο δημοσίευμα του enikos.gr

Με επιστολή του ο Γενικός Διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Χρήστος Ντούσκας, απαντά στο χθεσινό δημοσίευμα του enikos.gr με τίτλο «καθυστερούν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ντούσκα:

“Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των εισερχόμενων εγγράφων στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. – τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της άσκησης ενδίκων μέσων από τους συνταξιούχους στους οποίους έγινε αναπροσαρμογή της σύνταξής τους από 1-8-2012 με βάση τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, γιατροί Ε.Σ.Υ., πανεπιστημιακοί κ.τ.λ.) – και η παράλληλη μείωση του έμπειρου προσωπικού της Υπηρεσίας λόγω της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης (Ν. 4024/2011) και της οικειοθελούς αποχώρησης άλλων λόγω του «ασφαλιστικού πανικού» της τελευταίας τριετίας, έχουν συντελέσει ώστε η πρωτοκόλληση των εγγράφων να γίνεται με καθυστέρηση, όπως και οι συνεργάτες του Συνηγόρου του Πολίτη έχουν διαπιστώσει. Εξ αντικειμένου προτεραιότητα στην πρωτοκόλληση δίνεται στις αιτήσεις για συνταξιοδότηση και τα δικόγραφα των ενδίκων μέσων. Ακολουθούν, κατά θεματική κατηγορία, διαγραφές λόγω θανάτου, διατροφές – κατασχέσεις, μεταβιβάσεις, αλλαγές τραπεζικού λογαριασμού και διευθύνσεων κατοικίας, χορήγηση ΕΟΒ και ΕΚΑΣ, αναγνώριση πλασματικών ετών, ερωτήματα για προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κ.τ.λ.

Για την αντιμετώπιση του ανωτέρω προβλήματος και μέχρι να έλθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι πρώτοι δέκα (10) υπάλληλοι από την «κινητικότητα» στο Δημόσιο οι οποίοι θα στελεχώσουν το συγκεκριμένο Τμήμα, οι υπάλληλοι του Τμήματος Διεκπεραίωσης του Κεντρικού Καταστήματος του Γ.Λ.Κ. θα εργάζονται στην Υπηρεσία μας υπερωριακά ώστε να εξομαλυνθεί κατά το δυνατόν η κατάσταση.

Τέλος για την παρατήρηση των συνεργατών του Συνηγόρου του Πολίτη ότι καθυστερεί η αναγνώριση των πλασματικών χρόνων και εξ αυτού του λόγου η είσπραξη από το Δημόσιο των εισφορών εξαγοράς του χρόνου αυτού, επισημαίνεται ότι η απασχόληση των (ολιγότερων) υπαλλήλων της Υπηρεσίας με την αναγνώριση υπηρεσιών (προϋπηρεσιών – πλασματικών ετών) θα απέβαινε, τελικώς, σε βάρος του κύριου έργου της που συνίσταται στην απονομή σύνταξης και άμεση περαιτέρω συνέπεια στην αύξηση του χρόνου αναμονής που απαιτείται για την απονομή σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση: α) η καθυστέρηση στην πρωτοκόλληση αυτού του είδους των αιτήσεων δεν συνεπάγεται απώλεια συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μιας και δεν προβλέπεται από το νόμο σχετική προθεσμία για την υποβολή τους στην Υπηρεσία Συντάξεων και β) οι αρμόδιες διευθύνσεις των Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. καταβάλλουν και θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθούν στο δύσκολο, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, έργο της”.

 

                                                                                                       

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ