Χαλάρωση αλλά με… προσοχή

Χαλάρωση αλλά με… προσοχή

 

Ανοιχτή στη συζήτηση για ελαφριά χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων σε χώρες όπου η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου εμφανίζεται η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στο μηνιαίο δελτίο της.

Η Bundesbank υποστηρίζει ωστόσο ότι σε πολλές περιπτώσεις η ασθενής ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έπειτα από πολλά χρόνια σπατάλης.

Στην ίδια έκθεση η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα συνιστά ταυτόχρονα «μεγάλη επιφύλαξη» στις συζητήσεις για την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η αξιοπιστία της Ευρωζώνης στις αγορές να πληγεί για μια ακόμη φορά, κυρίως εάν η δημοσιονομική προσαρμογή εμφανίζεται να καθυστερεί λόγω πολιτικών πιέσεων.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη Γερμανία, η Bundesbank προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, βασιζόμενη κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών. Προειδοποιεί όμως και το Βερολίνο ότι ο οικονομικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και της καθυστέρησης πολλών χωρών να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ