Αύξηση εσόδων “βλέπει” το ΙΚΑ

Αύξηση εσόδων “βλέπει” το ΙΚΑ

Αύξηση στα έσοδά του κατά 4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 «βλέπει» το ΙΚΑ, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τα έσοδα του ταμείου να κατακρημνίζονται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά αλλά και την υπό κατάρτιση διάταξη για την πολυαναμενόμενη ρύθμιση χρεών.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ εκτιμούν ότι τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, κατά μέσο όρο, η μείωση των εσόδων άγγιξε το 14%, ποσοστό διπλάσιο από τον αρχική εκτίμηση.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ΙΚΑ πάντως, τα έσοδα του ταμείου από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τον Απρίλιο ανήλθαν σε 829.956.341ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του μηνός Απριλίου του περασμένου έτους.

Επίσης στο ύψος των 75.061.627 ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τον Απρίλιο του 2013 από καθυστερούμενες οφειλές προηγούμενων ετών, παρουσιάζοντας αύξηση 19,54% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Απριλίου 2012.

Και η διοίκηση επισημαίνει πως «η διαπιστωθείσα αυτή αύξηση στην καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών καθώς και στην καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ενθαρρυντική για την περαιτέρω πορεία των εσόδων του Ιδρύματος».

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγα 24ωρο μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η ύφεση, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν αυξήσει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και οι νέες περικοπές των συντάξεων είναι μάλλον μονόδρομος.

Το πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ). Η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω».

Να σημειωθεί επίσης, ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους τα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας ήταν στα 934.861.317ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τελικά, τον Απρίλιο δεν υπήρξε αύξηση, αλλά υστέρηση εσόδων. Αλλά και τον Απρίλιο του 2012, τα έσοδα παρουσίασαν κάμψη σε σχέση με το 2011, φτάνοντας μόλις τα 797.147.717 ευρώ.

Το μεγαλύτερο πάντως, βάρος για την πραγματική αύξηση των εσόδων, πέφτει εκ των πραγμάτων στην εν αναμονή υπουργική απόφαση και τις εγκυκλίους εξειδίκευσης της νέας ρύθμισης χρεών, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Και αυτό, για να υπάρξει μέχρι τότε διάστημα ενημέρωσης, κυρίως όμως κάλυψης των τρεχουσών εισφορών. Αφενός για να γεμίσουν τα ταμεία των ταμείων, αφετέρου για να μπορέσουν να μπουν στη νέα ρύθμιση, καθώς έχει τεθεί η ρητή υποχρέωση, να έχουν πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές προκειμένου να μπουν στη συνέχεια στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων…

Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο και πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία των οφειλετών να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε 48 δόσεις, ενώ εάν είναι φυσικά πρόσωπα και οφείλουν μικρά ποσά μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε ακόμα περισσότερες δόσεις.

 

Πηγή: capital.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ