Η πρώτη δόση στην Κύπρο

Η πρώτη δόση στην Κύπρο

 

Η αποδέσμευση της πρώτης δανειακής δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 10 δισ. ευρώ που θα δοθεί στην Κύπρο, αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, η μία εντός του Μαΐου και η άλλη εντός του Ιουνίου. 

Ερωτηθείς για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία διαφοροποιεί την αποπληρωμή, προς όφελος της Κύπρου. Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρ Παπαδόπουλος, είχε επισημάνει ότι θα αποσταλεί, πιθανόν σήμερα, επιστολή στη Μόσχα, με την οποία η Λευκωσία θα ζητά επισήμως την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, και συγκεκριμένα την εξόφλησή τους σε δόσεις από το 2018, έναντι αρχικής προθεσμίας για το 2016, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου από το 4,5% στο 2,5%.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η κυπριακή οικονομία θα βρεθεί φέτος σε ύφεση με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 8,7%, ενώ για το 2014 προβλέπει νέα υποχώρηση του ΑΕΠ της τάξης του 3,9%.

Σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το έλλειμμα κυμάνθηκε το 2012 στο 6,3% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 6,5% φέτος και στο 8,4% το 2014. Το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 85,8% του ΑΕΠ το 2012, ενώ θα αυξηθεί στο 109,5% το 2013 και στο 124,0% του ΑΕΠ το 2014.Η αύξηση του χρέους αποτελεί προϊόν των δανείων από τους εταίρους και το ΔΝΤ που θα λάβει σταδιακά η Κύπρος στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ