Ανάκαμψη της απασχόλησης

Ανάκαμψη της απασχόλησης

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

 

Στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η ανάσχεση της ανεργίας με την εξασφάλιση θέσεων απασχόλησης σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, αλλά και την διατήρηση όσο τον δυνατόν γίνεται περισσότερων υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Απασχόλησης κ. Γιάννη Βρούτση επισήμανε ότι τα στοιχεία του προγράμματος «Εργάνη» για την ανεργία το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ενθαρρυντικά. «Επιτέλους κάποια καλά νέα για την οικονομία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε ότι αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί σε «εποχικούς» παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει».

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει στη διάθεση της 2,9 δισ. ευρώ συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, προκειμένου να υλοποιήσει δράσεις με στόχο την ενίσχυση ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων.

Συνολικά 715.000 άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ, ενώ αναμένεται να δοθούν επιπρόσθετα από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση.

«Εργάνη»

Θετικό ισοζύγιο κατά περίπου 15.198 θέσεις εργασίας κατέγραψαν από 1η Απριλίου μέχρι χθες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των αναγγελιών πρόσληψης και της αποχώρησης εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν 62.538, ενώ οι απολύσεις 47.340. Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ μέσω του πληροφοριακού συστήματος, με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ», από εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΙΚΑ. Το σύστημα κατέστη υποχρεωτικό από την 1η Μαρτίου, με στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας σε κάθε κλάδο και σε ολόκληρη επικράτεια. «Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας στον τομέα της απασχόλησης και τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας. Η πρώτη απεικόνιση των ροών απασχόλησης από το νέο σύστημα «Εργάνη» συνδυάζεται με θετικές εξελίξεις κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον».

 

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ