Αντιδρούν οι δικηγόροι για το ανεξόφλητο ΦΠΑ

Αντιδρούν οι δικηγόροι για το ανεξόφλητο ΦΠΑ

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι δικηγόροι της Αθήνας για τη νέα ρύθμιση σχετικά με τις απαιτήσεις του Δημοσίου από ανεξόφλητο ΦΠΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στηλιτεύει τη νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση- «εν κρυπτώ και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς»- προέταξε, επί πλειστηριασμών, πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων, το προνόμιο του Ελληνικού Δημοσίου επί των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ΦΠΑ, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, στη δεύτερη θέση του πίνακα κατάταξης δανειστών, δηλαδή πάνω από τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι «με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση» πληροφορήθηκαν τη νέα νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 33 Ν. 4141/2013) με την οποία «κατ’ ουσία εξανεμίζεται πλήρως η δυνατότητα ικανοποίησης των εργαζομένων για οφειλόμενα δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, έστω και κατά ένα μικρό τμήμα των απαιτήσεών τους».

Ο ΔΣΑ «στηλιτεύει για ακόμα μια φορά την επιλογή της πολιτικής εξουσίας να «αποφασίζει» και να «διατάσσει» μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, περιστέλλοντας κεκτημένα δικαιώματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να ικανοποιηθούν το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, που, εντούτοις, διαθέτουν ήδη ένα κατά πολύ ισχυρότερο οπλοστάσιο διεκδίκησης των απαιτήσεών τους έναντι των πολιτών, οι οποίοι, για να εκδώσουν εκτελεστό τίτλο, πρέπει προηγουμένως να υποστούν τη γνωστή πολυσχιδή, δαιδαλώδη, χρονοβόρα και υψηλού κόστους προβλεπόμενη διαδικασία».

Τέλος, οι δικηγόροι της Αθήνας καλούν το σύνολο των κοινωνικών φορέων σε συλλογική αντίδραση κατά των «αντεργατικών, αντικοινωνικών και, εν τέλει, αντιδημοκρατικών μέτρων, με στόχο την άμεση κατάργησή τους».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης ή εάν τεθεί σε εκκαθάριση, οι εργαζόμενοι, προμηθευτές, πιστωτές, κλπ κατατάσσονται με σειρά, ανάλογα με την ιδιότητά τους, σε πίνακα προκειμένου να ικανοποιηθούν οικονομικά όταν εκκαθαριστεί η επιχείρηση ή ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός της περιουσίας της (ακίνητης και κινητής).

Με την επίμαχη νέα ρύθμιση οι απαιτήσεις του Δημοσίου για μη απόδοση ΦΠΑ προηγούνται των εργατικών απαιτήσεων, των απαιτήσεων των δικηγόρων κλπ. Στις πρώτες θέσεις παραμένουν οι απαιτήσεις για την κηδεία, για παροχή διατροφής συζύγου και τέκνων. Στις δύο αυτές πρώτες κατηγορίες, προστέθηκε και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΦΠΑ, ενώ στην τρίτη κατηγορία, παραμένουν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ