Οι Γερμανοί για την έγκριση του πακέτου της Κύπρου

Οι Γερμανοί για την έγκριση του πακέτου της Κύπρου

 

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες στη γερμανική Βουλή το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, όπως αναμενόταν. Υπάρχει όμως ένα βασικό ερώτημα που διατυπώνει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. «Η αποφασιστική ερώτηση είναι η εξής» γράφει ο σχολιαστής της. «Θα μπορούσε η βουλή να μην εγκρίνει το πακέτο διάσωσης; Η απάντηση είναι αρνητική, εκτός κι αν το κοινοβούλιο ήθελε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την πολιτική Μέρκελ, (διάσωσης του ευρώ), που στηρίζεται στο μεταξύ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τους Πράσινους».

 

Η εφημερίδα Die Welt επικρίνει τη χθεσινή συζήτηση, τόσο σε επίπεδο επιχειρημάτων όσο και εντυπώσεων. «Δεν επρόκειτο για συζήτηση διατύπωσης θέσεων απέναντι σε μια κοινή γνώμη που απεχθάνεται τις επενδύσεις με δισεκατομμύρια Γερμανών φορολογουμένων σε κατεστραμμένες οικονομίες. Καμιά παθιασμένη ομιλία συντηρητικού ή φιλελευθέρου πολιτικού, που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τους ευρωσκεπτικιστές του νέου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Καμιά φορά η πολιτική χάνει τα λόγια της», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της.

 

Αποτελεί ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη; «Ακόμη και η μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα έχει τις διαστάσεις ενός γερμανικού ταμιευτηρίου» σημειώνει η Märkische Oderzeitung. «Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία στη βουλή πιστεύει ότι η Κύπρος χρειάζεται άμεσα τα 10 δισ. ευρώ… Το αστείο είναι ότι μόνο μετά από τυχόν κατάρρευση θα μπορούσε κανείς να μάθει πόσο σημαντική θα ήταν η Κύπρος για το ευρωοικοδόμημα» καταλήγει.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ