Κύπρος: Απόψε παρουσιάζονται τα μέτρα

Κύπρος: Απόψε παρουσιάζονται τα μέτρα

 

Δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας θα παρουσιάσει απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Τα μέτρα θα στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: στην ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων και στην ανακούφιση των νοικοκυριών.

Η παρουσίαση θα αρχίσει στις 7μμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Ψηφίστηκαν από τη Βουλή τέσσερα μνημονικά νομοσχέδια

Χθες, η κυπριακή Βουλή ψήφισε – κατά πλειοψηφία – τέσσερα από τα πέντε «μνημονιακά» νομοσχέδια. Τα τέσσερα νομοσχέδια αφορούν:

 

– Αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%. 

– Αύξηση της εισφοράς επί των τόκων των καταθέσεων, για σκοπούς άμυνας, από 15% στο 30%. 

– Αύξηση του ειδικού τέλους επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, από το 0,11% στο 0,15% και 

– Αύξηση των φόρων κατανάλωσης, η οποία θα μπορεί να γίνεται με έγκριση της Βουλής και όχι με διατάγματα του υπουργού Οικονομικών.

 

Το νομοσχέδιο για εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, για τη διατήρηση των θέσεων των ωρομισθίων και των εκπαιδευτικών, από το 0,8% έως και 2%, αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να καταθέσει στην Βουλή και το σχετικό Προϋπολογισμό.

Για την ερχόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε, επίσης, η ψήφιση των κανονισμών για την υγεία που, επίσης, απορρέουν από το Μνημόνιο.

 

Τέλος, πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για «πάγωμα» της πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ.

 

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ