Τον Ιούνιο θα συζητηθούν ΦΠΑ- ΕΦΚ

Τον Ιούνιο θα συζητηθούν ΦΠΑ- ΕΦΚ

Την ανάγκη μείωσης φορολογικών συντελεστών θα θέσει, τον προσεχή Ιούνιο, η κυβέρνηση στους εταίρους, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο υπουργός, η επισήμανση για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ δεν θα αφορά μόνο τον τομέα της εστίασης. «Αλλαγές πρέπει να γίνουν και σε πολιτικές που φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει διορθώσεις.

Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει δημόσια τον προβληματισμό της για πτυχές της πορείας των εσόδων, ιδίως στο σκέλος των έμμεσων φόρων, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η φράση που χρησιμοποιούμε για την είσπραξη των φόρων είναι “προσοχή”, “εγρήγορση”, “καλύτεροι φοροειασπρακτικοί μηχανισμοί”, “επικαιροποίηση των πολιτικών που ασκούνται”» είπε, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για να παραδεχθεί λίγο αργότερα ότι «διαπιστώνεται πράγματι μια τάση απόκλισης έναντι των στόχων για τους έμμεσους φόρους, το τρίμηνο του έτους. Γι΄ αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν ορισμένες πολιτικές. Και γι΄ αυτό, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που επικαιροποιείται, υπάρχει ρητή αναφορά για επαναξιολόγηση του προγράμματος τον Ιούνιο, όπου θα εξετασθεί η μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ στην εστίαση».

 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, «η ανάγκη αξιολόγησης δεν επικεντρώνεται μόνο στον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά προφανώς μπορεί και πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες πολιτικές οι οποίες φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης».

 

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια συμφωνημένη πολιτική και, από τον Νοέμβριο του 2011, μια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης την οποία, αν δεν υλοποιούσε, τότε θα έπρεπε να βρεθούν χρήματα από αλλού. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε όμως και στο επίδομα που προβλέφθηκε στους πολίτες που, κατά τεκμήριο, το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το 2012, δόθηκαν 6,3 εκατομμύρια ευρώ από τα 80 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί και, το 2013, το πρώτο τρίμηνο, έχουν δοθεί 53 εκατομμύρια ευρώ από τα 270 εκατομμύρια που έχουν προβλεφθεί.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις επιστροφές φόρων, επισημαίνοντας ότι, το τρίμηνο, οι επιστροφές αυτές έφτασαν τα 783 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια είναι νέες επιστροφές και τα 570 εκατομμύρια, παλαιές επιστροφές.

 

«Ως προς τα δύο αυτά ζητήματα συνεπώς, υπάρχει η βούληση, στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον Ιούνιο, να επαναξιολογηθούν αυτές οι πολιτικές» επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις επιστροφές ΦΠΑ αλλά και τις συνολικές επιστροφές φόρων που, το τρίμηνο, ανήλθαν σε 783 εκατομμύρια ευρώ αν και η πρόβλεψη ήταν για 680 εκατομμύρια. Από τα 783 εκατομμύρια, τα 200 εκατομμύρια ευρώ είναι νέες επιστροφές και τα υπόλοιπα, παλαιές επιστροφές, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι επιστροφές ΦΠΑ θα επιταχυνθούν.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ