• Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού

  1:35 μμ, Τρίτη 16 Απρ 2013 1:35 μμ, Τρίτη 16 Απρ 2013

  Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού

  Πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατομμυρίων ευρώ επιτεύχθηκε το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.348 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 995 εκατομμύρια ευρώ.

  Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 10.721 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 158 εκατομμύρια ευρώ.

  Οι κατηγορίες εσόδων οι οποίες παρουσίασαν υστέρηση είναι από ΦΠΑ κατά 260 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών. Η υστέρηση στους λοιπούς έμμεσους φόρους φθάνει τα 144 εκατ. ευρώ ενώ ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων παρουσίασε υστέρηση κατά 55 εκατ. ευρώ.

  Υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από φόρους εισοδήματος κατά 31 εκατ. ευρώ ή 1,5%, από φόρους περιουσίας κατά 101 εκατομμύρια ευρώ ή 16,6%, από έμμεσους φόρους παρελθόντων Οικονομικών ετώμν κατά 99 εκατομμύρια ευρώ ή 75,8% κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών ΦΠΑ.

  Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατομμύρια ευρώ.

  Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στην υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ είπε ότι στην επόμενη επίσκεψη των εταίρων, η κυβέρνηση θα επισημάνει ότι απαιτείται επαναξιολόγηση και θα ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

  Αυτό που αποτυπώνεται στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του τριμήνου είναι ότι η Ελλάδα με σκληρή δουλειά και υψηλό κοινωνικό κόστος συνεχίζει την πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξυγίανσης και προσαρμογής, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα