“Ο Πανίκος…. προκαλεί”

“Ο Πανίκος…. προκαλεί”

 

Έντονα αντέδρασε η κυβέρνηση σε δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοδοσία του κατά τρόπο που παρεμποδίζει το έργο του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης κάλεσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σε διορθωτική δήλωση το συντομότερο, εάν έχουν αποδοθεί σωστά δηλώσεις του για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Δημητριάδης στο Δουβλίνο όπου μετέβη για τη συνεδρία των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση.

Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα οι δηλώσεις αυτές να μην ισχύουν και να έχουν παρερμηνευθεί.

Υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, την ευθύνη έχει η Κεντρική Τράπεζα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως την αυτονομία των θεσμών.

«Υπήρξαν προβλήματα συντονισμού και κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να σέβεται την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για την πώληση αποθεμάτων χρυσού, χωρίς προδιαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε συνεχής παρέμβαση σε σχέση με τη διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται υπό εξυγίανση.

Επίσης ανέφερε ότι έχουν διατυπωθεί απειλές κατά της ζωής του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του από ανθρώπους που απώλεσαν κεφάλαια λόγω του κουρέματος καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Στο μεταξύ, το συγκυβερνών ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του παρατηρεί ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει επίγνωση των ευθυνών και του καθήκοντός του να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της, αυτές τις ώρες της σκληρής δοκιμασίας.

«Δυστυχώς με όσα ο διοικητής λέει, πράττει και διαπράττει και με όσα, είτε από ολιγωρία είτε λόγω λανθασμένης ιεράρχησης προτεραιοτήτων, δεν πράττει, δυσχεραίνει όλο και περισσότερο την προσπάθεια για σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος και για ανάκαμψη της οικονομίας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ