Γεωργιάδης:Σημαντική η απόφαση του Eurogroup

Γεωργιάδης:Σημαντική η απόφαση του Eurogroup

 

“Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο” χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup, για έγκριση του Κυπριακού Μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

«Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες τής Κύπρου και των συμπολιτών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επικύρωση από τα κράτη-μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας αφήνει ικανοποιημένους,» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι είναι απλουστευμένη και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα η προσέγγιση ότι από τα 17,5 δισ. ευρώ η Κύπρος χρειάζεται τώρα 23 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, τα επιπρόσθετα 5,5 δισ. ευρώ είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και δεν προϋποθέτουν την εξεύρεση επιπλέον πόρων.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι συνολικά δέκα δισεκατομμύρια θα συνεισφέρουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα υπόλοιπα δεκατρία δισ. ευρώ θα προέλθουν από κυπριακή συνεισφορά.

Το ποσό αυτό θα προέλθει από αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιπρόσθετες φορολογίες, πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας και από την επέκταση της εξόφλησης οφειλών σε εγχώριους επενδυτές στο δημόσιο χρέος, που λήγουν στη διάρκεια εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου. Επιπλέον, θα προκύψουν κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του δανείου από τη Ρωσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ