Οffshore στη Θεσσαλονίκη

Οffshore στη Θεσσαλονίκη

Ιδιότυπο γαϊτανάκι 12 offshore εταιρειών με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και δικαιούχους στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία που διέρρευσαν από τον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής και αποκτήθηκαν από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICIJ, μέτοχοι, διευθυντές και διαχειριστές τουλάχιστον 12 offshore εταιρειών φέρονται να είναι δύο αδέλφια, άντρας και γυναίκα, και μία συνεργάτιδά τους, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στο Ωραιόκαστρο, περιοχή που επιλέγουν οι εύρωστοι οικονομικά Θεσσαλονικείς. Τα δύο αδέλφια είναι επιχειρηματίες με πλούσια δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας: από μετοχές σε τράπεζες του εξωτερικού και εταιρείες ακινήτων έως επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και ξενοδοχεία πολυτελείας, η επιχειρηματική τους φαρέτρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες φαίνεται πως περιλαμβάνει πολλά βέλη.

Από τη διασταύρωση των στοιχείων της ICIJ με τη λίστα των αλλοδαπών εταιρειών του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι καμία από τις 12 offshore του Ωραιοκάστρου δεν είναι γνωστή στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Ιδιαίτερη εντύπωση στη συγκεκριμένη υπόθεση προκαλεί η «πολυεθνική» σύνδεση ανάμεσα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στο Ωραιόκαστρο, στην Ουκρανία, στην Κύπρο και στην Ιρλανδία. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, o 60χρονος αδελφός συνδέεται με Ουκρανό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταλλείων. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία, με περιουσιακά στοιχεία που λέγεται ότι ξεπερνούν τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο δαιδαλώδες σύστημα των υπεράκτιων εταιρειών του Ωραιοκάστρου φαίνεται να διαδραματίζει η υπεράκτια Seffron Ltd., με μοναδικό μέτοχο τον 60χρονο επιχειρηματία Π.Κ. Η συγκεκριμένη οφσόρ κατέχει το 76% της ιρλανδικής Homertron Trading Ltd. με έδρα το Δουβλίνο, η οποία ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στο εμπόριο χάλυβα και σιδήρου. Το γραφείο της Homertron στην Ελλάδα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.

Αν και ο Π.Κ. κατοικεί στο προάστιο της Δυτικής Θεσσαλονίκης εδώ και 20 χρόνια, δεν φαίνεται να διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Εμφανίζεται σπάνια, σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής, οι περισσότεροι εκ των οποίων τον περιγράφουν ως εύπορο και πολυσχιδή επιχειρηματία με χαμηλό προφίλ, που ποτέ δεν προκάλεσε.

Οι σύνδεσμοι

Από έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, γίνεται σαφές ότι τον Δεκέμβριο του 2011 η Homertron Trading είχε στην κατοχή της το 23,5% της ουκρανικής τράπεζας Kreditprombank. Από τα ίδια έγγραφα φαίνεται ότι εταίρος του Π.Κ. στην Homertron Trading ήταν εκείνη την περίοδο ο Ουκρανός μεγιστάνας, μέσω μιας άλλης υπεράκτιας, της κυπριακής Carlit Investments Limited με έδρα την Λεμεσό. Οι δυο τους κατείχαν συνολικά πάνω από το 51% της τράπεζας μέσα από το πλέγμα των offshore.

Από το 2006 έως το 2008, σύμφωνα με έγγραφα ιρλανδικού μητρώου, δύο Κύπριοι από τη Λεμεσό φαίνεται να αποκτούν μετοχές της Homertron συνολικής αξίας 35,2 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ίδιο διάστημα ο ουκρανός επιχειρηματίας απέκτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της κυπριακής Carlit Investments, μετοχές της Homertron αξίας 12,8 εκατομμυρίων ευρώ. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Κύπριοι εμφανίζονται ως εντολοδόχοι διευθυντές σε διάφορες οφσόρ εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICIJ, κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων που πραγματοποιούνται οι προαναφερθείσες αγορές των μετοχών της ιρλανδικής εταιρείας, η μητρική της Seffron φαίνεται να αλλάζει χέρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια που κατοικούν στο Ωραιόκαστρο μέσω… Κύπρου. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2007 μεταβιβάζεται από την αδελφή σε κύπρια κάτοικο και σχεδόν έναν χρόνο μετά στον αδελφό.

Τον Ιούνιο του 2008, μόλις λίγες εβδομάδες αφού πήρε στα χέρια του την οφσόρ, ο Π.Κ. αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο από τα 50.000 στα 8,75 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η διεύθυνση που δήλωσε ο 60χρονος, όπως φαίνεται από το πιστοποιητικό που εκδόθηκε από τις αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, ήταν το ξενοδοχείο Ermitage on the Beach στην παραλία της Λεμεσού.

Τρία χρόνια πριν, κατά την είσοδό του ως στρατηγικού επενδυτή σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και έχει συνάψει μεγάλες συμβάσεις και με το ελληνικό Δημόσιο, ο Π.Κ. δήλωσε ως τόπο κατοικίας το Ωραιόκαστρο.

Η «αντιπροσωπεία»

Η σύζυγος του Ουκρανού μεγιστάνα, αντίκλητος του οποίου στην Ελλάδα ήταν την περίοδο 2000-2009 ο Π.Κ., δραστηριοποιούνταν στον χώρο των ακινήτων ως μοναδική μέτοχος της ιρλανδικής Nesant International Ltd. Ο Π.Κ., όπως συνέβαινε και με το γραφείο της Homertron Trading Ltd στη Θεσσαλονίκη, δηλώθηκε στις ελληνικές Αρχές ως νόμιμος εκπρόσωπος της Nesant International Ltd.

Την ίδια ώρα από τα στοιχεία της ICIJ προκύπτει ότι η σύζυγος του ουκρανού μεγιστάνα ήταν διευθύντρια στην υπεράκτια εταιρεία Wolfforth Ltd. με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Και σε αυτή την οφσόρ μοναδικός μέτοχος εμφανίζεται ο 60χρονος επιχειρηματίας.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ