Ο κύβος ερρίφθη για τις τράπεζες

Ο κύβος ερρίφθη για τις τράπεζες 

Του Κωνσταντίνου Ρομποτή 

Με την απόφαση να μην προχωρήσει το deal της Εθνικής με την Eurobank και οι δυο τράπεζες να προβούν σε ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση τους ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα, Πόουλ Τομσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ. 

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου αποφασίστηκε ότι θα προχωρήσει κανονικά η ανακεφαλαιοποιηση των τεσσάρων πλέον συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Εurobank) και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. 

Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών είτε έχουν συγκαλέσει, είτε θα συγκαλέσουν τις επόμενες ημέρες, Γενικές Συνελεύσεις των μετοχών για να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Αναφορικά με την Εθνική και την Eurobank, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αν οι διοικήσεις τους δεν συγκεντρώσουν το 10% της αύξησης με ιδιωτικά κεφάλαια τότε το ΤΧΣ θα αναλάβει τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και θα γίνει βασικός μέτοχος των τραπεζών. Αμέσως μετά την συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς. 

Σήμερα στις 16.00 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν τα υπόλοιπα θέματα που παραμένουν ανοικτά. 

Μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις είναι η μείωση του προσωπικού στον Δημόσιο τομέα, που αποτελεί και βασικό προαπαιτούμενο για την δόση του Απριλίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απολυθούν άμεσα τουλάχιστον 1.000 επίορκοι υπάλληλοι.

Επιπλέον 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο σταδιακά έως το τέλος του 2014. 

Σύμφωνα με ανωτάτη πηγή του υπουργείου Οικονομικών για όσους αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα ισάριθμων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Aκόμη όμως και να υπάρξει συμφωνία για τον Δημόσιο τομέα η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ το πιθανότερο είναι να γίνει μαζί με την καταβολή της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. 

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει απάντηση από την τρόικα και για το σχέδιό που έχει παρουσιάσει για την φορολογία των ακινήτων. Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η διατήρηση του φόρου που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με μείωση των συντελεστών έως 15%, αύξηση των συντελεστών για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών και είσπραξη του ΦΑΠ για το 2013. 

Απάντηση περιμένει το οικονομικό επιτελείο και για τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ έως το 2014. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το κενό θα καλυφθεί και ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα. 

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τη ρύθμιση οφειλών προς Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με την ελληνική πλευρά να επιμένει για 48 δόσεις. Στα ανοικτά θέματα παραμένει και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, με την πλευρά των δανειστών να προτείνει την εφαρμογή της μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ