“Δεν θα σώσουν τις τράπεζες οι φορολογούμενοι”

“Δεν θα σώσουν τις τράπεζες οι φορολογούμενοι”

 

“Καμιά διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων” αλλά ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης εκείνων που οδήγησαν στο πρόβλημα, προτείνει ο διοικητής της Bundesbank. “Στο απυρόβλητο” οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, καθώς όπως αναφέρει ο Γενς Βάιντμαν, “δεν είναι μοντέλο η διάσωση της Κύπρου”.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται αυτήν την εποχή οδηγία η οποία θα προβλέπει κάτι σαν “καθεστώς εκκαθάρισης” για χρεοκοπημένες τράπεζες. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση των φορολογουμένων στον κίνδυνο να αναλάβουν εκείνοι το κόστος, αλλά να περάσει στους ώμους εκείνων που αποφασίζουν, όπως γίνεται σε κάθε επιχείρηση.

 

Διαχωρισμός ευθυνών

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να διασώζονται οι τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων και ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί ο βαθμός και το μερίδιο ευθύνης, έτσι ώστε όσοι έχουν την επιχειρηματική ευθύνη, θα πρέπει να επωμίζονται και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Στην τελευταία θέση αυτού του καταλόγου θα πρέπει να είναι οι καταθέτες και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο. Με αυτόν τον τρόπο η διάσωση των τραπεζών δεν θα γίνεται κατ΄ ανάγκη με χρήματα των φορολογουμένων και θα καθίστανται πιο σαφείς οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από μια λανθασμένη απόφαση.

 

“Δεν αποτελεί μοντέλο η Κύπρος”

Σε ότι αφορά την Κύπρο ο Βάιντμαν υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση. “Η Κύπρος δεν αποτελεί υπόδειγμα διάσωσης, γιατί ο τραπεζικός της τομέας είναι δυσανάλογα μεγάλος και η χρηματοπιστωτική δομή της διαφέρει από αυτές άλλων χωρών”, τονίζει. “Παρόλα αυτά είναι ορθό στην προσπάθεια σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος να γίνεται χρήση της αρχής της υπευθυνότητας, δηλαδή να αποδίδεται ευθύνη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, οι οποίες οδηγούν και στα προβλήματα. Κι αυτοί είναι πρώτα οι μέτοχοι, στην συνέχεια οι επενδυτές με τα κεφάλαιά τους, και μόνο στον τέλος αυτή της αλυσίδας οι καταθέτες, και ει δυνατόν όχι οι φορολογούμενοι, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

 

Ο διοικητής της Bundesbank παραδέχεται ότι ανησύχησε για το πώς θα αντιδρούσαν οι κύπριοι καταθέτες όταν θα άνοιγαν οι τράπεζες, αλλά τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν αποτέλεσμα, προσθέτει. Επίσης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Κύπρος κι άλλη ρευστότητα, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι άλλα χρήματα. Τέλος ο Βάιντμαν κατανοεί το κλίμα ανασφάλειας των καταθετών που προκάλεσε η διάσωση της Κύπρου, αλλά “αυτές θα αντιμετωπιστούν μόνο όταν δείξουμε ότι με το νομικό πλαίσιο που πάμε να διαμορφώσουμε, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον”.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ