Κύπρος:Προς συμφωνία για το φυσικό αέριο;

Κύπρος:Προς συμφωνία για το φυσικό αέριο;

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχαν τα μέλη αμερικανο-εβραϊκής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενα από ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κυπριακά τεμάχια, μέσω πλωτών μονάδων αποϋγροποίησης (LNG).

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, οι ιδιώτες εξέφρασαν ενδιαφέρον για το οικόπεδο 3, το οποίο κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ΕΝΙ. Ο υπουργός με τη σειρά του τους παρέπεμψε για διαβουλεύσεις στην εταιρεία.

Ο κ. Λακκοτρύπης θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για το Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και γι άλλα που αφορούν την ενεργειακή εκμετάλλευση.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του Κυπρίου υπουργού στον Λίβανο, επήλθε συμφωνία με τον εκεί ομόλογό του, βάσει της οποίας οι δύο χώρες θα μπορούν να συζητήσουν κατά την έναρξη του Α’ γύρου αδειοδότησης, το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης οικοπέδων, που βρίσκονται μεταξύ των δύο ΑΟΖ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, προϋποτίθεται σχετική απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, χαρακτήρισε τις επαφές «ουσιώδεις και εποικοδομητικές» και δεν διέψευσε τις πληροφορίες για συζήτηση, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, του θέματος συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου, που βρίσκεται μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ