Φοροδιαφυγή 1 τρισ. ευρώ από τις offshore

Φοροδιαφυγή 1 τρισ. ευρώ από τις offshore

Διεθνής σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για τα χιλιάδες πρόσωπα και τα τεράστια χρηματικά ποσά που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των οφσόρ εταιρειών την οποία προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι.

Η έρευνα που δημοσιεύουν από χθες «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο – όπως το ΒΒC, η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», η «Μοντ», η «Εσπρέσο», η «Ουάσιγκτον Ποστ» – έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πολιτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για σεισμό που συνταράσσει την ήδη εύθραυστη διεθνή οικονομία και επιβάλλει πλέον τη λήψη άμεσων μέτρων. Τα ποσά που υπολογίζεται ότι κρύβονται σε υπεράκτιες εταιρείες είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τζέιμς Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Μακίνσεϊ, έως και 25 τρισ. ευρώ!

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το κόστος της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία με αφορμή τη δημοσιοποίηση των διεθνών καταλόγων με τις υπεράκτιες εταιρείες υπενθύμισε χθες ότι αναμένει από τα κράτη – μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν έναν κοινό «μαυροπίνακα» τρίτων χωρών που προστατεύουν το μαύρο χρήμα και υποδαυλίζουν τη φοροδιαφυγή.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς χθες στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δήλωσε πως εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές Αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για την επαλήθευση των στοιχείων και την είσπραξη των όποιων ποσών θεωρηθούν οφειλόμενα.

Σημείωσε επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες- μέλη να συμφωνήσουν ως προς το ποιες κρατικές πρακτικές τρίτων χωρών μπορούν να θεωρηθούν φιλικές προς τη φοροδιαφυγή ούτως ώστε να καταρτισθεί στη συνέχεια η σχετική μαύρη λίστα. Μια μαύρη λίστα κρατών που θα χαρακτηρισθούν επισήμως φορολογικοί παράδεισοι, εναντίον των οποίων θα λάβει μέτρα η ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να θέσουν το ζήτημα στην επόμενη σύνοδο του G20.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ