Σαρρής: Πάρα πολύ δυσμενείς οι προοπτικές για την Κύπρο

Σαρρής: Πάρα πολύ δυσμενείς οι προοπτικές για την Κύπρο

 

Η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη περίοδο δυσκολιών μετά την εξασφάλιση πακέτου διάσωσης με αντάλλαγμα την συρρίκνωση του τραπεζικού της κλάδου, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

«Οι προοπτικές της οικονομίας τους προσεχείς μήνες είναι πάρα πολύ δυσμενείς», προειδοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης ο κ. Σαρρής. «Πιστεύω ότι οι περιοριστικοί όροι τείνουν να αντισταθμίσουν την όποια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα έδινε ώθηση στις καταναλωτικές και επενδυτικές δαπάνες, που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη».

Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι η Κύπρος έκανε λάθη, αλλά υποστήριξε ότι η χώρα έτυχε άδικης μεταχείρισης από τους δανειστές και τους ευρωπαίους εταίρους. «Σαφέστατα … έγιναν λάθη. Υπήρξε υπερβολική ανάπτυξη της τραπεζικής πίστης και των κρατικών δαπανών. Αλλά δεν νομίζω ότι έπρεπε να φτάσουμε έως εδώ», είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι τα λάθη θα μπορούσαν να διορθωθούν χωρίς αυτή την καταιγιστική επίθεση στην κυπριακή οικονομία».

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Σαρρής ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο και υπέβαλε την παραίτησή του. Όπως εξήγησε, δεν μπορούσε να παραμείνει στην θέση του υπουργού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την κυπριακή κρίση που αναμένεται να συμπεριλάβει και την δική του θητεία ως επικεφαλής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Με αντάλλαγμα βοήθεια 10 δισ. ευρώ, η Κύπρος δεσμεύθηκε να εκκαθαρίσει την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της νήσου, την Λαϊκή, και επιβάλλει σημαντικό κούρεμα στους μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Και οι δύο τράπεζες, που κατείχαν μεγάλη ποσότητα ελληνικών ομολόγων, ενέγραψαν σημαντική ζημιές από το κούρεμα του ελληνικού χρέους στα τέλη του 2011. «Πολύ ανόητη» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή  ο κ. Σαρρής.

 

Πηγή: Reuters

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ