ΥΠΟΙΚ: Στο “μικροσκόπιο” οι off shore

ΥΠΟΙΚ: Στο “μικροσκόπιο” οι off shore

 

Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει προσεκτικά τα στοιχεία της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων για τις υπεράκτιες εταιρείες (Off Shore) και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αν προκύψουν ενδείξεις για παράνομες δραστηριότητες, αναφέρει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Η παγκόσμια έρευνα, το πρώτο μέρος της οποίας δημοσίευσαν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», αφορά στην επεξεργασία 2,5 εκατομμυρίων μυστικών αρχείων για υπεράκτιες εταιρείες που αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή παρόμοιων στοιχείων σχετικά με τη δράση των Off Shore και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται σ’ αυτά τα μυστικά αρχεία έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική.

Εντοπίστηκαν συνολικά 107 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ενώ μόλις τέσσερις από αυτές είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα, όπως απαιτείται στην περίπτωση που οι εταιρείες αυτές ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ή έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή για τις 103 Off Shore οι ελληνικές αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, δύο από τις Off Shore ελληνικών συμφερόντων χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά και ανακαίνιση του γνωστού σκάφους “Christina 0” που ανήκε κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ άλλες υπεράκτιες έχουν σχέση με εταιρείες αμυντικού υλικού που είχαν αναλάβει κρατικές συμβάσεις, και με στελέχη που σχετίζονταν με αγοραπωλησίες ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας και μεταξύ τους συγκαταλέγονται από στελέχη εμπορικών επιχειρήσεων έως εφοπλιστές αλλά και οικογένειες στα μεσαία οικονομικά στρώματα.

Συνολικά, όπως προκύπτει από την έρευνα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους έχουν την έδρα τους περίπου 500.000 ενεργές υπεράκτιες εταιρείες που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του συνόλου των Off Shore που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Η δράση των Off Shore και η ραγδαία αύξησή τους σχετίζεται με την προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, γεγονός που πολλές φορές συνδέεται με φοροδιαφυγή και άλλες μορφές του οικονομικού εγκλήματος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ